”Er zijn inmiddels bijna 13.000 nieuwe Wlz-ggz-indicaties afgegeven en er komen er nog ongeveer 3.000 bij. Het totaal aantal zal uitkomen op circa 16.000 nieuwe Wlz-cliënten, waar er oorspronkelijk 9.250 werden verwacht.” Dat schrijft Minister de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer. Tot en met december zijn nog aanvragen bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) binnengekomen. Al eerder had de Staatssecretaris de Kamer daarover geïnformeerd.
”Door de grote toename van het aantal aanvragen is vertraging in de afhandeling van de aanvragen voor Wlz-indicaties en de zorgtoewijzing door de zorgkantoren ontstaan,” schrijft de Minister. Met het CIZ zijn nu afspraken gemaakt om de afhandeling van deze aanvragen zo snel mogelijk te laten verlopen, via een apart beoordelingsteam bij het CIZ.
Cliënten zijn over de vertraging geïnformeerd via het CIZ en zorgkantoren. Om ervoor te zorgen dat de zorg voor cliënten voortgezet wordt, waar sommigen uiterlijk tot in april moeten wachten op de uitslag van hun aanvraag door het CIZ, zijn overgangswerkwijzen afgesproken tussen VWS, Zorgverzekeraars Nederland (ZN), de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), het CIZ en de Sociale verzekeringsbank (SVB).
Voor de cliënten is een aanvullend informatiebericht gepubliceerd met contactgegevens van de organisaties (zoals de zorgkantoren, de SVB en het CAK) waar zij terecht kunnen met vragen over de overgang naar de Wlz.
Communicatie en meer informatie
Een landelijke werkgroep (met o.a. CIZ, ZN, VNG, MIND Valente en VWS) coördineert de communicatie richting de diverse betrokkenen (cliënten, zorgaanbieders, gemeenten, zorgkantoren).
Vragen en antwoorden voor professionals vind je hier
Vragen en antwoorden voor cliënten vind je hier
Voor meer informatie kun je terecht bij de brancheverenigingen Valente, De Nederlandse GGZ, VGN of ActiZ . Als je (bijna) een contract hebt met het zorgkantoor kun je ook daar je vragen stellen. Daarnaast kun je - indien van toepassing- terecht bij je gemeente.
Je kunt je vragen over de gevolgen voor je organisatie (dus geen cliëntvragen) ook sturen naar ondersteuning.regiotafels@qconsultzorg.nl.
Klik hier om de werkwijze voor persoonsgebonden bugdet te downloaden.
Klik hier om de werkwijze voor Zorg in natura te downloaden.
Bron: Rijksoverheid
-----------------------------------------------------------------------------------------
Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.
Abonneren kan direct via het inschrijffomulier, Opgeven van je mailadres is voldoende.
Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines.