De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft de zogeheten tariefdifferentiatie voor de zelfstandig gevestigde psychiaters aangepast. Met deze aanpassing wil de NZa er meer duidelijkheid over geven dat de tariefdifferentiatie is gebaseerd op het onderscheid tussen noodzakelijke en niet-noodzakelijke zorginzet van een psychiater als behandelaar.
Tarief voor vrijgevestigde psychiaters
De tariefbeschikking bepaalt dat de psychiater alleen het reguliere tarief mag declareren indien zijn inzet noodzakelijk is. Is zijn inzet niet noodzakelijk, dan geldt een ander tarief. Centraal daarin staat de zorginhoudelijke afweging die de behandelaar zelf maakt omtrent de meest passende en noodzakelijke inzet van zorg voor zijn patiënt. Het Landelijk Kwaliteitsstatuut is daarbij richtinggevend. Met de tariefdifferentiatie blijft de NZa beogen dat psychiaters zich primair richten op het verlenen van zorg aan patiënten die daadwerkelijk een psychiater nodig hebben.
Kritiek
Over de tariefdifferentiatie is het nodige te doen geweest. De vereniging van Zelfstandig Gevestigde Psychiaters (ZGP) zei eind 2021 tegen GGZ Totaal dat de verzekeraars zich niet aan de afspraken hebben gehouden. Een van de doelen van het Zorgprestatiemodel was om zwaardere zorg door zwaardere behandelaars beter te belonen dan lichtere zorg. Op basis hiervan werd het tarief voor ZGP’s bepaald, vergelijkbaar met psychiaters in een instelling. Volgens Hengeveld gaat de NZa er onterecht van uit dat zelfstandige psychiaters niet-complexe zorg verlenen aan patiënten met lichte problematiek, waarvoor lagere tarieven gelden dan complexe zorg.
Die lagere tarieven zijn, aldus Michiel Hengeveld destijds, namens de ZGP, vooral bedoeld om psychiaters weer terug te laten keren naar de instellingen. Hengeveld: “Waar het ons ZGP’s helemaal niet gaat om dat we misschien minder gaan verdienen, maar dat zowel de NZa als het Zorginstituut als de zorgverzekeraars er duidelijk op uit zijn om de ZGP’s langzamerhand uit te roken. Dat baart ons grote zorgen, vooral ook voor de grote groep patiënten die nadrukkelijk kiest voor een vaste, vertrouwde, goed bereikbare behandelaar in plaats van een vaag multidisciplinair team van weinig opgeleide zorgverleners.”
Lees hier eerdere artikelen over het zorgprestatiemodel en de tariefdifferentiatie
-----------------------------------------------------------------------------------------
Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.
Abonneren kan direct via het inschrijfformulier, opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines.