Judith de Roos recenseert het boek van Modita van Zummeren
Een opstap naar geluk? Dat klink wel heel ambivalent, de interesse is gewekt!
Modita van Zummeren, die opgeleid is als arts, schrijft haar boek als ervaringsdeskundige. En dat is in dit geval goed om te weten, want in haar boek beschrijft ze regelmatig statements die ook zouden kunnen komen van een onwetende van buitenaf. Maar niets is minder waar, zo blijkt.
Van Zummeren begint haar boek met de stelling dat we depressie niet als ziekte of aandoening zouden moeten zien, maar als een uitnodiging om te onderzoeken wie we in werkelijkheid zijn. Ze schrijft over het verhaal wat we van onszelf gemaakt hebben en wat we eigenlijk ons hele leven lang veinzen. Dit doen alsof, is niet wie we in werkelijkheid zijn. Het lange doen-alsof is wat ons uiteindelijk verplettert en waardoor we ons depressief gaan voelen. Vervolgens pakt ze door op de belangrijk eerste stap van het proces; acceptatie van de depressie. Een herkenbare valkuil die ze benoemt is het vechten ertegen; er weg van willen, het snel willen oplossen. Ze citeert Osho, een spiritueel meester uit India welke het kernachtig neerzet “wanneer je depressief bent, ben dan eenvoudigweg depressief. Bevecht het niet, creëer geen enkele afleiding, sta het eenvoudig weg toe om te gebeuren. Het leven is als een stroom, sta hem toe te stomen. De rivier hoeft niet geduwd”
Persoonlijke issues, valkuilen en lastigheden van zichzelf en haar familie
Tja, mooi gezegd door Osho, maar ga er maar aanstaan! En dat doet ze. In de volgende 5 hoofdstukken vertelt ze openhartig over haar eigen depressies, ze schuwt daarbij de persoonlijke issues, valkuilen en lastigheden van zichzelf en haar familie niet.
Het verhaal, of eigenlijk haar levensverhaal is zo opgebouwd dat het een soort van invoelbaar wordt hoe ze uiteindelijk in een eerste depressieve periode met anorexia komt. Het voelen, of beter gezegd het niet-hebben-leren- voelen, loopt als een rode draad door haar leven. Na haar studie gaat ze voor de eerste keer naar India en vlak daarna maakt ze kennis met Gestalt-therapie. Door deze vorm van therapie waarbij je gaat luisteren naar je lichaam en vervolgens uitkomt bij gebeurtenissen uit je verleden waarbij je je natuurlijk reactie niet hebt kunnen afmaken, leert ze veel meer in het NU te zijn en te ZIJN met wat er is. Ook maakt ze een start met mediteren en is daar nooit meer mee gestopt. Ze leert hiermee om waar te nemen wat er is in plaats van zich te vereenzelvigen met wat er is. Het brengt haar veel rust en vreugde. Het zijn uiteindelijk de actieve meditaties van Osho die ze in het meditatiecentrum in Poona (India) leert, die precies zijn wat ze zoekt. Deze meditaties beginnen met dans en het ontladen van emoties waarna er geëindigd wordt in stilte. Op die plek, en met die vorm van meditaties voelt ze zich begrepen op het niveau van haar ziel. Het verbaast me dan ook lichtelijk dat zich toch weer een depressieve periode aandient, het klonk zo hemels en geweldig.
Het ‘normale GGZ circuit’
Ze belandt ook in het ‘normale GGZ circuit’ met schematherapie, ze ziet ook hier de goede kanten van maar gaat vooral voor een mix van beiden. Cognitieve therapie en daarnaast haar meditaties en de Art-therapy waar ze kennis meemaakt. Hierbij wordt er geschilderd als therapie. Ze is hier erg enthousiast over.
Van Zummeren besluit dit deel van het boek met de waarde van verantwoordelijkheid nemen voor jezelf. Ook het daadwerkelijk JA zeggen tegen jezelf in dit moment is een belangrijk hoofdstuk. In het laatste deel laat ze de lezer kennismaken met diverse vormen van alternatieve therapieën. Het belang van de juiste voeding, de werkwijze van Osho en het belang van Familieopstellingen en hoe deze stroming naar depressies kijkt.
Appél
Ja! het boek intrigeert optimaal, dit wordt gesterkt door het feit dat ze uiteindelijk helemaal van haar depressies is afgekomen en nu een gelukkig leven leidt.
Is het zweverig? Ja en nee, de taal soms wel, maar de uitleg die ze geeft maakt het geheel tot een consistent en helder uitgelegd verhaal. Of depressie echt een boodschap van de ziel is? Ik weet het niet, als we het boek volgen zal het er niet ver vanaf zitten en is het zeker het onderzoeken waard. Haar appél om te doen in het leven waar je echt gelukkig van wordt, zodat je je oorspronkelijkheid leeft, lijkt sowieso een goed idee. Ze geeft veel tips die je gewoon kunt proberen, korte meditaties, dankbaarheidsritueeltjes, tekenopdrachten; ze lijken eenvoudig om te doen, maar ze zullen waarschijnlijk meer bewerkstelligen dan ik nu vermoed. Ook haar website (http://www.genietenvanmeditatie.nl/) is een bezoekje waard, ze heeft van alles ontwikkeld en doet nu het werk wat haar echt blij maakt. Mooi toch? Het boek is sowieso een aanrader, zeker omdat ze echt andere wegen heeft gekozen dan we kennen uit de GGZ. De weg van bewustzijn.
Modita van Zummeren: Depressie, een opstap naar geluk.
Uitgeverij Aspekt B.V.; ISBN 9789463384803; 296 pagina’s; Prijs € 22,95
Lees ook andere recensies van Judith de Roos en Johan Atsma
----------------------------------------------------------------------
Vond je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.
Abonneren kan direct via het inschrijfformulier, opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines.