“Haar ondertitel ‘een boek vol hoop’ kan ik volledig onderschrijven.” Judith de Roos recenseert Er is nog zoveel te winnen van Annechien Scholte van der Veen.
Terwijl de bekende Vlaamse schrijfster Griet op de Beeck, met haar nieuwste boek en mediaoptredens de nog redelijk jonge methodiek IFS (Internal Family Systems) een hoop extra aandacht en bekendheid geeft, schreef Annechien Scholte van der Veen hier al eerder een verhelderend boek over. Met een hele duidelijke missie: IFS op de kaart zetten in Nederland!
Waar de auteur pas in het tweede deel van het boek uitleg geeft over IFS, draaien we het hier even om. Eerst de uitleg: IFS - van grondleggen Richard Schwartz - gaat er in de kern over dat ieder mens geboren wordt met een ‘self’ én met delen (meerdere persoonlijkheden). Deze delen kunnen belast zijn door gebeurtenissen uit het verleden. Hoe meer trauma er is geweest tijdens de jeugd, hoe complexer het innerlijke systeem van de delen vaak is. Op het moment dat er iets ‘te veel’ of ‘te groot’ is, worden kwetsbare delen (exiles) verbannen en veranderen andere delen van rol naar beschermers (managers en firefighters genoemd). Als de beschermers hun ballast kwijt raken kan men zichzelf weer zijn. Scholte van der Veen legt uit dat het oprecht nieuwsgierig zijn naar deze delen, die oude patronen in stand houden van groot belang is. Ze moeten allereerst welkom geheten worden om daarna te kijken of ze de ruimte kunnen krijgen om getraumatiseerde delen te helen die diep van binnen weggestopt zijn.
In het boek van Annechien Scholte van der Veen wordt duidelijk dat met de juiste kennis, dit ook heel goed zelf te onderzoeken is. Ze zou graag willen dat er veel meer aandacht en ervaring komt in de reguliere ggz, maar ook bij behandelaren die zich richten op chronische, onverklaarbare pijnklachten en ziektebeelden. Want ook dat ziet ze als een symptoom van polariserende delen.
Scholte van der Veen - die een eigen coachpraktijk heeft - schrijft in het eerste deel van haar boek over de lange strijd met zichzelf en de hulpverlening. Ze wordt gediagnosticeerd met C-PTSS en DIS. In deel 2 komt IFS op haar pad, het blijkt de belangrijkste bron voor de heling waar ze zo lang naar heeft gezocht.
De schrijfstijl van Scholte van der Veen is warm en toegankelijk. Fijn om te lezen is haar positieve en opbouwende toon. Haar boodschap is hoopvol en ontwapenend: er is altijd meer te ontdekken, meer te winnen en meer te bereiken - zolang je de bereidheid hebt om nieuwsgierig te zijn naar jezelf. De schrijfster slaagt erin om ideeën en filosofieën rondom persoonlijke ontwikkeling tastbaar en menselijk te maken. Ze biedt concrete voorbeelden uit haar dagelijks leven en wordt daarbij erg persoonlijk. Ze schrijft makkelijk leesbaar en is voelbaar authentiek in haar stijl. Je voelt dat ze zelf heeft geworsteld en geleerd, dat maakt haar uitleg van de methodiek des te krachtiger. Duidelijk wordt dat de auteur al veel kennis had over vroegkinderlijk trauma en emotionele verwaarlozing maar het met IFS echt op zijn plek viel.
Het boek heeft een simpele maar veelzeggende tekening op de voorkant en kent een fijne opbouw. De verhalen zijn overzichtelijk en logisch opgebouwd. Dit maakt het boek zowel inspirerend als praktisch; het is een gids voor iedereen die wil onderzoeken op wat er wél mogelijk is. Haar ondertitel ‘een boek vol hoop’ kan ik dan ook volledig onderschrijven.
Om haar missie te ondersteunen noemen we graag IFS Platform Nederland, wat begin deze maand gelanceerd is en toegankelijk is voor eenieder met interesse. Klik hier.
Annechien Scholte van der Veen - Er is nog zoveel te winnen, Alle delen helen met Internal Family Systems
Uitgeverij: Pumbo.nl B.V.
248 pagina’s
prijs: € 21,95
ISBN: 9789083364636
Lees ook andere recensies van Judith de Roos en Johan Atsma
-----------------------------------------------------------------------------------------
Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.
Abonneren kan direct via het inschrijfformulier, opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines.