In december viert MIND een jubileum: de telefonische en online hulplijn, tot nu toe bekend als MIND Korrelatie, bestaat op Kerstavond zestig jaar. Al zes decennia biedt MIND Korrelatie hulp en advies aan iedereen die vragen heeft over hun mentale gezondheid of die van een naaste. Dit jubileum markeert niet alleen een rijke geschiedenis van betrokkenheid en steun, maar ook een nieuw hoofdstuk voor de hulplijn: vanaf 1 januari 2025 heet MIND Korrelatie de MIND Hulplijn.
De nieuwe naam weerspiegelt de missie van MIND om haar diensten nog duidelijker en toegankelijker te maken. Hoewel de naam verandert, blijven de waarden en de toewijding aan de mentale gezondheid van iedereen die de hulplijn benadert hetzelfde. En dat is nodig, want heel veel mensen in Nederland ervaren mentale klachten: ieder jaar loopt een op de vier volwassenen en een op de drie jongeren aan tegen psychische problemen.
Preventie
“Met trots kijken we terug op zestig jaar hulpverlening. Met evenveel betrokkenheid als in de afgelopen decennia zetten we onze reis voort als MIND Hulplijn. Omdat we zien dat de mentale nood in Nederland ongekend hoog is en de zorg geenszins toereikend, zijn we ervan overtuigd dat we in de komende jaren een steeds grotere rol kunnen spelen op het gebied van preventie van ernstige psychische klachten”, zegt Karine Godthelp, manager van de MIND Hulplijn. “Met onze deskundige, anonieme en gratis hulpverlening staan wij klaar voor iedereen die psychische of psychosociale problemen ervaart. En voor mensen die even vastlopen of zich zorgen maken over een naaste met mentale klachten. We zijn er juist ook voor mensen die beginnende problematiek hebben en hier met een professionele hulpverlener over willen praten. We willen dat iedereen in Nederland weet dat ze bij ons terechtkunnen voor hulp en advies.”
Emoties
Ook in de toekomst zullen kijkers de MIND Hulplijn tegenkomen aan het einde van televisieprogramma’s die gaan over - of impact hebben op - mentale gezondheid. Denk aan programma’s over onder meer pesten, seksueel misbruik, depressie of eetstoornissen, maar ook grotere gebeurtenissen zoals rampen en conflicten in de wereld. Als omroepen verwachten dat hun programma veel emoties kan oproepen, weten ze de MIND Hulplijn goed te vinden om hun kijkers te wijzen op laagdrempelige hulp.
Foto: Hans Roggen/MIND
-----------------------------------------------------------------------------------------
Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.
Abonneren kan direct via het inschrijfformulier, opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines.