De leeftijdsgrens voor tabaksproducten en vapes moet naar 21 jaar. Dat stellen verslavingspsychologen van het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP). Het verhogen van de leeftijdsgrens is hard nodig, zeker nu steeds meer jongeren en jongvolwassenen roken of vapen.
De psychologen van het NIP luiden de noodklok, omdat ondanks het preventieakkoord het aantal jongeren en jongvolwassenen dat rookt of vapet alleen maar toeneemt. Dat is zorgwekkend. Uit recent onderzoek blijkt namelijk dat vapen, net als roken, een grote kans geeft op gezondheidsschade bij de gebruiker.
Leeftijdsverhoging
Tot het 25ste levensjaar zijn onze hersenen volop in ontwikkeling. Hierdoor laten jongeren meer risicogedrag zien en zijn ze minder in staat om de langetermijngevolgen van hun gedrag in te schatten. Dit maakt jongeren verslavingsgevoelig. Uit onderzoek blijkt dat verslavingen veelal ontstaan tussen het twaalfde en zeventiende leeftijdsjaar, en van de volwassen rokers in Nederland is 87 procent begonnen vóór hun eenentwintigste levensjaar. Bovendien tonen studies uit zowel Nederland als andere landen aan dat leeftijdsverhoging effectief is in het verminderen van roken. “Als een verslaving eenmaal is ontstaan, is deze moeilijker te behandelen. Daarom moeten we jongeren behoeden voor het gebruik van tabaksproducten en vapes. De huidige norm van 18 jaar voldoet niet, en moet minstens op 21 jaar komen, ondersteund door een intensieve overheidscampagne, accijnsverhogingen en het vergaand beperken van verkooppunten”, zegt Peter Greeven, klinisch psycholoog en voorzitter van de sectie Verslavingspsychologie van het NIP.
Ontmoedigen
Het verhogen van de leeftijdsgrens voor tabaksproducten en vapes naar 21 jaar kan op drie manieren bijdragen aan het ontmoedigen van roken onder jongeren:
1. Verminderde (ervaren) toegang tot tabaksproducten en vapes via commerciële bronnen. Wanneer jongeren geloven dat het moeilijker is om tabaksproducten verkrijgen, kan dit leiden tot verminderde neiging om ze te kopen
2. Verminderde toegang via sociale bronnen, oudere vrienden en/of klasgenoten, vaak tussen de 18 en 21 jaar. Door de leeftijdsgrens te verhogen naar 21 jaar worden deze sociale bronnen buiten het sociale netwerk van jongeren geplaatst, wat het moeilijker maakt voor jongeren om toegang te krijgen tot tabaksproducten en vapes.
3. Wanneer jongeren beperkte toegang hebben tot tabaksproducten en vapes kan dit leiden tot een negatieve houding en sociale norm ten aanzien van roken. Als gevolg hiervan kan het aantal jongeren dat rookt verminderen.
Gezondheidsschade
Verslavingspsychologen pleiten ook voor een Nederlands verbod op wegwerpvapes (vapes die je eenmalig kan gebruiken). In omliggende landen zoals België, Frankrijk en het Verenigd Koningrijk is het verbod op de verkoop van wegwerpvapes aanstaande. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de concentratie nicotine in vapes vaak veel hoger is dan in traditionele sigaretten. Dit verhoogt de verslavingspotentie aanzienlijk . Daarnaast is aangetoond dat e-sigaretten schadelijke metalen zoals lood, chroom en nikkel kunnen vrijgeven. Blootstelling aan deze metalen kan ernstige longschade veroorzaken, evenals andere gezondheidsrisico’s, zoals verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Naast de gezondheidsschade die de wegwerpvapes aanrichten bij de gebruiker, kunnen ze ook leiden tot explosie- en brandrisico en milieuschade.
Bron: Nederlands Instituut van Psychologen
-----------------------------------------------------------------------------------------
Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.
Abonneren kan direct via het inschrijfformulier, opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines.