Wetenschappers van Pro Persona en Radboud Universiteit hebben een nieuwe methode voor de behandeling van OCD onderzocht: schema-therapeutische exposure (SCHerp). De studie laat zien dat dat schema-therapeutische exposure effectief kan zijn. De resultaten zijn onlangs gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift Science Direct.
Dat schrijft het Nederlands Kenniscentrum Angst, Dwang en Depressie (NedKAD). Het gaat om een onderzoek onder zes deelnemers. Twee deelnemers verbeterden significant op het gebied van psychologisch functioneren, angst- en dwangklachten en schema-modi. Twee boekten gedeeltelijke vooruitgang en twee bleven stabiel. Dit is een bemoedigende uitkomst, aldus NedKAD, gezien de langdurige en therapieresistente aard van de klachten bij deze patiënten. Bij de voorkeursbehandeling CGT met EPP blijven veel patiënten onvoldoende verbeteren. Vaak spelen persoonlijkheidstrekken een rol die het succes van standaard behandelingen bemoeilijken. Voor deze patiënten bestaan momenteel weinig aanvullende richtlijnen.
ERP
De behandelvorm combineert schema-therapie (ST) en exposure en responspreventie (ERP), gericht op patiënten met comorbide persoonlijkheidsproblematiek. Het SCHerp-programma is een intensieve, zes maanden durende groepsbehandeling. Die richt zich op zowel de schema’s en copingstijlen als op het verminderen van angst- en dwangklachten. Schema-therapie richt zich op de onderliggende patronen van gedachten en emoties die in de vroege jeugd zijn ontstaan en het dagelijks functioneren blijven beïnvloeden. Door dit te combineren met ERP, waarbij patiënten systematisch worden blootgesteld aan hun angsten zonder vermijdingsgedrag, biedt schema-therapeutische exposure een meer geïntegreerde aanpak.
Tweede helft
Een belangrijk inzicht uit het onderzoek is dat zes maanden behandeling effectiever lijken dan drie maanden. Veel deelnemers boekten substantiële vooruitgang in de tweede helft van het programma. Opvallend genoeg werden er geen duidelijke aanwijzingen gevonden dat veranderingen in schema-modi voorafgaan aan symptomatische verbeteringen, wat nieuwe vragen oproept over de werkingsmechanismen van deze gecombineerde behandeling. Hoewel de resultaten veelbelovend zijn, is verdere verfijning van de behandeling nodig. Toekomstig onderzoek zal zich richten op de optimale duur en intensiteit van de behandeling, evenals op de unieke en interactieve effecten van schema-therapie en ERP. Ook worden meer studies aanbevolen waarin verschillende behandelvormen (zoals groeps- versus individuele therapie) worden vergeleken.
Illustratie: Hester van de Grift
Lees ook andere artikelen over OCD
----------------------------------------------------------------------------------------
Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou!
GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.
Abonneren kan direct via het inschrijfformulier, opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines.