De telefoon bij GGZ Totaal staat – een soort van – roodgloeiend. Vaak worden we gebeld door cliënten of naasten die in paniek zijn, maar ditmaal zijn het psychologen en psychiaters.
Ze zitten met de handen in het haar doordat ze hun facturen niet kunnen indienen bij de zorgverzekeraars. De behandelaren schenden mogelijk hun beroepsgeheim als ze op de oude manier declareren en zo zorginformatie delen. Per 1 januari mag dat niet meer. Toen liep de NZa-richtlijn af die verplichtte om de DSM-hoofdgroep of het GB GGZ-profiel op de declaratie te zetten. Het nieuwe zorgprestatiemodel (ZPM) moet stigmatisering door diagnoses en DSM-codes tegengaan. De Autoriteit Persoonsgegevens bepaalde dat de regeling niet meer mocht worden verlengd. Dus die grondslag is sinds begin dit jaar vervallen.
Nu is dus men bang dat er tuchtklachten worden ingediend vanwege privacyschending. Ik kan me daar iets bij voorstellen. Maar nieuwe wetgeving is er nog niet. Een voorstel daarvoor werd ergens vorig jaar op initiatief van NSC weggestemd. Er wordt nu hard gewerkt aan een privacyverklaring voor de zorgvraag en de DSM-gegevens.
Staatssecretaris Vincent Karremans van VWS hoopt in april met een nieuwe regeling te komen die duidelijkheid biedt. Tot die tijd moeten psychologen en psychiaters maar even niet declareren. Maar houden ze dat zo lang vol? Zeker de kleine praktijken en de eenpitters hebben niet zo’n buffer. Ze kunnen niet zo lang wachten. Dus hangen ze ook bij GGZ Totaal aan de telefoon. Helaas kunnen wij niets voor ze betekenen, behalve verslag doen van dit declaratiedrama.
Gaan er praktijken omvallen? Komt VWS op tijd met een oplossing? Of komen de psychologen en psychiaters eruit met de zorgverzekeraars? En wat betekent dit allemaal voor de zorg van patiënten? We gaan erover schrijven. Heb jij als professional of als patiënt paniek, doordat je te maken krijgt met de gevolgen van het declaratiedrama? Laat het ons weten. Liever niet bellen, want onze telefoon staat al roodgloeiend. Stuur maar een mail naar info@ggztotaal.nl. Wij lezen die bijna 24 uur per dag.
Leendert Douma, hoofdredacteur GGZ Totaal
In dit nummer:
’Behandel ouder en kind in breed perspectief’
Kinderen van ouders met een psychische stoornis hebben een groter risico om zelf ook psychische problemen te ontwikkelen. Daarom pleit klinisch psycholoog en psychotherapeut Hanna Stolper voor gezinsgericht behandelen. Het levert voordelen op binnen zowel de jeugd-ggz als de volwassenen-ggz.
Team van deelpersonen leert omgaan met kanker
Hoe is het als je DIS (Dissociatieve Identiteitsstoornis) hebt ontwikkeld en ook in het ziekenhuis wordt behandeld voor kanker? Roos Steen moet daarmee dealen. Het kan ook voordelen hebben, zegt ze. Door de kanker leren haar persoonlijkheden beter samenwerken. Johan Atsma ging met haar in gesprek.
Energieke dagvoorzitter, expertise psyche en gezondheid
(advertentie)
Een gedicht van Bert Klopman.
Achttien verhalen over euthanasie, wat letterlijk (uit het Oudgrieks) ‘goede dood, zachte dood’ betekent, van veertien huisartsen en vier medisch specialisten. Judith de Roos recenseert Mijn eerste euthanasie, verhalen van artsen door Wendy Tollenaar.
Jeugdrecht – minderjarigen in de zorg
(advertentie)
Tips over goede, interessante of misschien wel schurende podcasts in de wereld van de ggz. Deze week: PsychoseNet.
Wat is er nieuw? Iedere twee weken brengt GGZ Totaal je op de hoogte van relevante en interessante boeken door, voor of over de ggz. Deze week: Casusboek ACT, omgaan met tegenslagen in het leven, FBT-behandelingen bij jongeren met anorexia, Ik stop met klagen!, traumasensitief opvoeden en begeleiden en gedichten van Vincent Oostrijck.
En verder:
Verslavingspsychologen NIP: verhoog leeftijdsgrens tabaksproducten en vapes
Fusie in forensische keten Noord-Nederland
Transfore wil naar rechter om bouw van nieuwe FPK
Nieuwe divisiedirecteuren bij Dimence
Eenzaamheid zichtbaar in bloedmonsters
Declareringsdrama dreigt door vervallen regels, staatssecretaris belooft snel duidelijkheid
Mensen met PTSS hebben hoger risico op hart- en vaatziekten
Aanvraag euthanasie bij psychisch lijden eindigt vaker in suïcide
Twee nieuwe leden in raad van toezicht GGZ Delfland
Kees van der Staaij start als toezichthouder bij Eleos
Jongeren verzwijgen ADHD, autisme of depressie bij rijexamen
De Nederlandse ggz blijft aan tafel voor uitbreiding IZA
Nieuwe behandelvorm voor therapieresistente OCD lijkt wel effectief
Handhaving schijnzelfstandigheid iets verzwakt
Nieuwe data toegevoegd aan openbare ggz-cijfers
Ernstige zorgen over opnamestops door zzp-wet
-----------------------------------------------------------------------------------------
Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.
Abonneren kan direct via het inschrijfformulier, opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines.