Zorgverzekeraar Menzis dwingt gecontracteerde aanbieders om mensen met complexe psychische problemen te accepteren. Nu al mogen patiënten die crisisgevoelig of suïcidaal zijn niet worden geweigerd. Voor 2026 komen er meer contractvoorwaarden. Dan mag ook niet meer worden geselecteerd op autisme of intelligentie.
Dat zegt Janine Groeneveld, bij Menzis verantwoordelijk voor de inkoop van ggz, tegen dagblad Trouw. “Dat een zorgaanbieder in de ggz een patiënt uitsluit, is de omgekeerde wereld. In de ziekenhuiszorg zou dat nooit voorkomen. Daar gaan mensen desnoods naar het buitenland om de juiste zorg te krijgen.”
Pingpong
Menzis verplicht gecontracteerde aanbieders om altijd in gesprek te gaan met zorgvragers. “Pas dan is een goede afweging te maken wat je voor zo iemand kan beteken,” zegt Groeneveld. Als een zorgaanbieder geen passende zorg kan leveren, moet worden verwezen naar een behandelaar die dat wel kan. De zorgverzekeraar kan daar een rol in spelen door zorgbemiddeling in te zetten of door extra zorg in te kopen. Op deze manier wordt het ‘gepingpong’ met patiënten voorkomen, denkt Menzis. “Want dat werkt traumatiserend en vergroot de mentale problemen.”
-----------------------------------------------------------------------------------------
Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.
Abonneren kan direct via het inschrijfformulier, opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines.