Jongeren die kampen met psychologische problemen krijgen niet de juiste hulp. Het huidige systeem is niet flexibel en verschillende instellingen werken niet samen. Dit verhaal vertelden jongeren afgelopen vrijdag in de Tweede Kamer tijdens een hoorzitting, aldus de NOS.
”Ik ben heel open over mijn suïcidaliteit, maar ik kreeg geen hulp”, zo verklaart een meisje met depressiviteit. Toen ze op zoek ging naar psychologische zorg kreeg ze te horen dat de behandelmethoden niet geschikt waren voor mensen met zelfmoordneigingen. ”Mail ons maar terug als je niet meer suïcidaal bent zeiden ze. Als ik al geen hulp krijg, hoe zit dat dan met andere jongeren die daar niet open over zijn?”
Verschillende jongeren die last hebben gehad van psychische aandoeningen deelden hun ervaringen in het gesprek met Kamerleden. ”Voor mij is het heel belangrijk dat er over gepraat wordt,” verklaart een jongen met adhd. ”Ieder mens heeft wel iets waar hij tegenaan loopt. Doorbreek het taboe.” Hij wil dat de politiek zich inzet om psychische problemen bespreekbaar te maken.
Vast stramien
De Tweede Kamer kreeg de afgelopen maanden signalen dat er wat mis is met de psychische jeugdzorg. Instellingen werken niet samen en jongeren vinden niet de hulp die ze nodig hebben. De Kamerleden wilden daarom de jongeren zelf horen, maar ook de hulpverleners.
De voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie, Vermeiren, erkent dat hulpverleners en instellingen soms volgens een vast stramien werken waar niet elke patiënt in past. Maar hij zegt dat het merendeel van de patiënten wel de juiste zorg krijgt.
Concrete toezeggingen kunnen de Kamerleden nu niet doen, wel gaven ze aan na te denken over voorlichting op de basisschool, buddy-systemen net als in de volwassenenzorg en het minder bureaucratisch maken van instellingen.
Bron: NOS