Afgelopen week is de website www.gokkeninfo.nl gelanceerd. Op de website vinden spelers, hun naasten en professionals informatie over de risico’s van het spelen van kansspelen, tips om die risico’s te verkleinen en adressen voor professionele hulp. De site wordt gelanceerd ter voorbereiding op de voorgenomen regulering van gokken via internet in 2017.
Momenteel is het aanbieden en spelen van online kansspelen nog illegaal in Nederland, maar naar verwachting komt daar medio 2017 een einde aan. Als de nieuwe wet op de kansspelen door de Eerste Kamer komt, kunnen kansspelaanbieders een vergunning aanvragen om online kansspelen aan te bieden aan de Nederlandse spelersmarkt. Zij mogen dan tevens reclame maken voor hun spellen.
Om het aantal kansspelverslaafden, ook na de wetswijziging, laag te houden, lanceren het netwerk van verslavingszorginstellingen (verenigd in de stichting Resultaten Scoren) en het Trimbos-instituut samen www.gokkeninfo.nl. Deze site is onderdeel van een pakket van maatregelen die vanuit de overheid wordt ingezet om te voorkomen dat gokverslaving gaat toenemen met de regulering van het online gokken.
Gokken en verslaving
Jaarlijks zoeken ruim 2.000 mensen hulp bij de verslavingszorg voor een gokprobleem. Mannen van middelbare leeftijd zijn daarbij in de meerderheid, en een groot deel heeft naast het gokken andere (psychische) problemen. Hoewel het aantal hulpzoekenden voor gokken al jaren dalende is, groeit het aandeel (jonge) mensen dat problemen ervaart met online gokken.
Gokkeninfo.nl
De website is bedoeld voor spelers, hun naasten en professionals zoals huisartsen. Op de website staan tips om het speelgedrag in de hand te houden, een zelftest en adressen waar hulp en advies kan worden ingewonnen. Voor naasten en professionals wordt aangegeven hoe ze problematisch gokken kunnen herkennen, wat ze als naaste of professional kunnen doen en hoe ze het gesprek kunnen aangaan met een problematische gokker.
Teksten vrij te gebruiken
De website is ontwikkeld in nauw contact met spelers, hun naasten, verslavingszorg, kansspelaanbieders en het Centrum voor Verantwoord Spelen. Om het bereik van de informatie te vergroten is de volledige tekst op de website vrij te gebruiken door alle partijen die een rol hebben in het voorkomen van kansspelverslaving, zoals kansspelaanbieders, GGZ instellingen en de schuldhulpverlening.
Bron: Trimbos