Een derde van alle coronapatiënten die de besmetting overleeft, heeft zes maanden later nog geestelijke of neurologische klachten. De kans op blijvende klachten is het grootst voor patiënten die in het ziekenhuis of op de intensive care (ic) hebben gelegen. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat gisteren verscheen in The Lancet Psychiatry. Onderzoekers keken naar de dossiers van 230.000 coronapatiënten.
Een derde (34 procent) van hen was zes maanden na de besmetting gediagnosticeerd met een neurologische of psychiatrische aandoening.
Angststoornissen (17 procent van alle patiënten) kwamen het vaakst voor, gevolgd door problematische stemmingswisselingen (14 procent). Voor 13 procent van de patiënten betrof het de eerste diagnose van een geestelijke aandoening. Er is voor ex-coronapatiënten ook een verhoogd risico op hersenbloedingen (0,6 procent), beroertes (2,1 procent) en dementie (0,7 procent).
Chronische aandoeningen
De onderzoekers keken ter vergelijking ook naar de dossiers van 100.000 grieppatiënten en 236.000 dossiers van mensen met luchtweginfecties. Bij corona bleek de kans op mentale of neurologische aandoeningen 44 procent hoger te zijn dan bij griep, en 16 procent hoger dan bij andere luchtwegontstekingen.
Paul Harrison, de aan de Universiteit van Oxford verbonden hoofdonderzoeker, stelt dat het geestelijke effect van het coronavirus op de wereldbevolking ’aanzienlijk’ kan worden. ”Veel van deze aandoeningen zijn chronisch”, waarschuwt hij.
Bron: RTL Nieuws
-----------------------------------------------------------------------------------------
Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.
Abonneren kan direct via het inschrijffomulier, Opgeven van je mailadres is voldoende.
Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines.