‘Eigenlijk schrijf ik vanavond geschiedenis’, zei de Elon Musk, de topman van SpaceX en Tesla tijdens zijn openingsmonoloog van het populaire Amerikaanse sketchprogramma ‘Saturday night live’, ‘ik ben de eerste persoon met Asperger die Saturday night live mag presenteren, of in ieder geval de eerste die het toegeeft.’ Het publiek ontving de onthulling van Musk dat hij het Syndroom van Asperger (een vorm van autisme) zou hebben, met applaus.
Musk: ”Ik weet dat ik soms rare dingen op Twitter zet of zeg, maar zo werken mijn hersenen nu eenmaal. Tegen iedereen die ik beledigd heb, wil ik zeggen: ik heb elektrische auto’s opnieuw uitgevonden en ik stuur mensen naar Mars in een raket. Dacht je dat ik ook een rustige, normale gast was?’
In het verleden kwam Musk al in de problemen vanwege zijn tweets. Zo tweette hij ooit dat hij Tesla van de beurs wou halen, en is hij niet vies van een doldwaze meme of twee. Vorig jaar zag Tesla 14 miljard aan beurswaarde verdampen nadat Musk tweette dat het Tesla-aandeel té hoog gewaardeerd werd.
Asperger
Volgens de NVA hebben mensen met het syndroom van Asperger een normale tot hoge intelligentie en geen taalachterstand, ook niet in de kindertijd. Dit in tegenstelling tot mensen met de diagnose ‘autistische stoornis’ – ook wel ‘klassiek autisme’ genoemd – die elk denkbaar ontwikkelingsniveau kunnen hebben, bij hen is er in de kindertijd wél sprake van problemen op het gebied van taal.
De diagnose syndroom van Asperger wordt in Nederland niet meer gegeven. De huidige editie van het Amerikaanse handboek voor psychische stoornissen, de DSM-5, spreekt nog maar van één overkoepelende autisme-diagnose: de autismespectrumstoornis (ASS). Voor subtypes als syndroom van Asperger zou onvoldoende wetenschappelijke onderbouwing zijn. Mensen die deze diagnose in het verleden kregen kunnen die wel gewoon blijven gebruiken.
’Niet iedereen met autisme is even geniaal en succesvol als Elon Musk’
De onthulling van Musk was voor diverse media reden breed uit te pakken. Het Belgische Het Laatste Nieuws kopt: ”Vlamingen met autisme hoopvol na onthulling Elon Musk: ’Nog te vaak worden we als ‘gestoord’ weggezet’.”
De krant laat een aantal mensen aan het woord die erg blij zijn met de opmerkingen van Musk. ’Een goede zaak’, ’taboedoorbrekend’, zijn gebruikte termen. Maar ook een waarschuwing: ”We moeten opletten dat mensen geen verkeerd beeld van personen met autisme krijgen. En dat er bij ouders van autistische kinderen geen verkeerd verwachtingspatroon ontstaat. Het autismespectrum is ontzettend breed. Lang niet iedereen met autisme is even geniaal en succesvol als Elon Musk.
Bron: Diverse media
-----------------------------------------------------------------------------------------
Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.
Abonneren kan direct via het inschrijffomulier, Opgeven van je mailadres is voldoende.
Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines.