In meerdere ziekenhuizen is het aantal verpleegkundigen op de intensive care (ic) dat met psychische klachten kampt tijdens de coronacrisis toegenomen. Dat blijkt uit een rondgang van NU.nllangs meerdere ziekenhuizen.
Hoeveel procent van het personeel last heeft van psychische klachten of daardoor zelfs ziek thuiszit, kunnen de meeste ziekenhuizen niet zeggen. Wel is het duidelijk dat het er meer zijn dan voor de coronacrisis. Ook buddy’s, die van andere ziekenhuisafdelingen kwamen en bijsprongen op de ic, vonden het werken op de intensive care vaak zwaar. ”Ze hadden soms het gevoel dat ze hun eigen afdeling in de steek lieten”, zegt de woordvoerder van het Rotterdamse ziekenhuis. ”Omdat ze op de ic ook niet voor alles bevoegd waren, hadden ze het gevoel dat ze soms te weinig konden bijdragen.”
Het is niet duidelijk of al het ic-personeel dat nu met psychische klachten thuiszit wel terugkeert op de afdeling.
Juist nu de druk afgenomen is, krijgt het personeel klachten
Hoewel de druk op de ic’s nu lager is dan eerder in de coronacrisis, betekent dat niet dat de aandacht voor psychische klachten bij ic-personeel verslapt. ”We moeten ons realiseren dat symptomen van psychische overbelasting zich eventueel later zouden kunnen openbaren”, zegt een woordvoerder van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) tegen Nu.nl.
”Het is denkbaar dat er op langere termijn ook hulp moet zijn, juist als het qua COVID-19-zorg rustiger is. Bepaalde problemen openbaren zich vaak dan pas”, aldus Eijsenga van Amsterdam UMC. ”Veel zorgverleners zijn met de blik op oneindig doorgedenderd in de COVID-19-trein en we merken nu de coronazorg is afgenomen dat zorgverleners uitvallen. Het is het moment waarop ze kunnen stilstaan bij wat er allemaal is gebeurd en wat ze het afgelopen jaar hebben meegemaakt.”
Bron en voor het hele artikel: Nu.nl
-----------------------------------------------------------------------------------------
Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.
Abonneren kan direct via het inschrijffomulier, Opgeven van je mailadres is voldoende.
Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines.