Nieuwe boeken over, door of voor de ggz
Meerdere malen per week krijgen wij proefexemplaren, mails en telefoontjes over nieuw verschenen boeken. Onze recensent Johan Atsma kan er maar één per maand recenseren. Daarom geven we voortaan maandelijks in De Bibliotheek een overzicht van wat er zoal binnenkomt.
(onderstaande teksten zijn van de uitgevers of schrijvers).
Pijn aan de zijlijn
Ilana Buijssen / Jesse Ceelen
GGz Breburg brengt de interviewbundel Pijn aan de zijlijn uit en biedt hiermee een uniek inzicht aan de hand van de persoonlijke verhalen van hulpverleners. Jaarlijks overlijden er in Nederland ruim 1800 mensen aan suïcide, dat zijn gemiddeld bijna vijf mensen per dag. Hiermee raakt deze tragische en schokkende gebeurtenis bijna iedereen, soms van dichtbij, soms van ver weg. Zo’n veertig procent van de Nederlanders die overlijdt door suïcide, was in behandeling binnen de geestelijke gezondheidszorg. Hoewel veel hulpverleners er in hun werk mee te maken krijgen is er tot nu toe weinig aandacht voor de impact van suïcide op de hulpverlener.
Wat doet het met je als je cliënt overlijdt door suïcide? Ilana Buijssen stelde deze vraag voor de interviewbundel Pijn aan de zijlijn aan behandelaren en andere betrokkenen van GGz Breburg. Psychiater en lid van de raad van bestuur van GGz Breburg Alex de Ridder zegt over het resultaat: “Het is een indrukwekkende bundel, die een uniek inzicht biedt in de ervaring van de hulpverlener die betrokken wordt bij misschien wel de meest existentiële hulpvraag die we kennen: suïcidaliteit. De impact van suïcide is immens en roept gevoelens op van onzekerheid, kwetsbaarheid, verdriet en bovenal grote betrokkenheid. Om dit laatste op te (kunnen blijven) brengen, is het open kunnen delen van de gevoelens die het meemaken van een suïcide oproepen van vitaal belang.”
Eigen baas in de ggz
Rowan Bos, Frits Bovenberg, Koen Westen
Dit boek heeft als doel mensen met psychische aandoeningen te helpen (weer) de baas te worden over de eigen behandeling. Het fungeert als toolbox voor hun hulpverleners. De handvatten uit het boek zijn bedoeld voor hulpverleners die praktische zorg en begeleiding bieden in allerlei verschillende settingen in de ggz, verslavingszorg en het sociaal domein. Denk bijvoorbeeld aan hulpverleners op een klinische afdeling van de ggz, in een maatschappelijke opvang, gevangenis of bij ambulante woonbegeleiding.
Het boek is zowel praktisch toepasbaar voor hulpverleners in de praktijk als voor hulpverleners die nog in opleiding zijn. Denk hierbij aan de verschillende maatschappelijke, sociale en zorgopleidingen op niveau 3, 4 en 5.
“Mensen hebben het recht om de baas te blijven over hun eigen begeleiding”, schrijven de auteurs. “Ook wanneer er sprake is van psychische problemen. Het is de taak van de hulpverleners om mensen met psychische aandoeningen te ondersteunen in het behouden van eigen regie en autonomie.”
Met z’n allen, en m’n zusje
Graziëlla Guarguaglini
Graziëlla groeit op samen met een 1,5 jaar oudere broer met autisme. Inmiddels zijn ze beiden in de veertig en blikt vooral Graziëlla terug op het leven als ‘zus-van’ een broer met een beperking. Vol humor en enthousiasme, maar soms ook met teleurstelling vertelt ze in dit boek over dwalingen en kromheid binnen de GGZ. Haar ervaringen met typische autisme-kwesties, tics, boosheid, medicatie, dwangopnames en uithuisplaatsingen.
En over haar visie hoe het is om een grote broer te hebben die ‘anders’ is, maar dat je daar juist als klein zusje niet zoveel van merkt. De ‘problemen’ beginnen pas als anderen het ‘anders’ gaan behandelen. Maar ook reacties van familie, vrienden, behandelaars en instanties die er ‘verstand’ van zouden moeten hebben, worden (soms op hilarische wijze) uiteengezet.
Daarnaast vertelt ze uitgebreid over de impact van haar jeugd op haar verdere leven. En hoe belangrijk het is om vooral ook de broertjes en zusjes van mensen met autisme te ‘zien’. Heel vaak wordt deze groep brusjes (jeukwoord of niet) volledig over het hoofd gezien. Een boek dat ondanks sommige uitzichtloze situaties toch luchtig is geschreven en waar vele gezinnen zich in kunnen herkennen.
Nooit meer niet meer slapen
Jelmer Jepsen en Alexander van Daele
In Nooit meer niet meer slapen vertellen schrijver en voormalig slechtslaper Jelmer Jepsen en psychiater en somnoloog Alexander van Daele op praktische en toegankelijke wijze over slaap en slapeloosheid.
Jarenlang sliep Jelmer slecht. De ene nacht kon hij urenlang niet in slaap komen, de andere werd hij wel acht keer per nacht wakker. Wat hij ook probeerde om een goede nachtrust te krijgen, niets hielp. Pas toen hij onder begeleiding kwam van somnoloog Alexander van Daele lukte het hem eindelijk om zijn slaapproblemen de baas te worden. Ze besloten samen dit boek te schrijven om andere slechtslapers te helpen een betere nachtrust te krijgen.
Aan de hand van de laatste wetenschappelijke inzichten, praktische tips en levendige anekdotes leggen Jelmer en Alexander uit wat slapeloosheid is, hoe het ontstaat en wat je eraan kunt doen.
Inclusief slaapdagboek om je slaappatroon in kaart te brengen.
De burnout-bubbel, het échte verhaal
Wilmar Schaufeli, Jan Jaap Verolme
Dit boek, geschreven door Wilmar Schaufeli en Jan Jaap Verolme, is het eerste kritische overzichtswerk van burn-out in Nederland. Het brengt orde in de chaos door feiten van fictie te scheiden, zodat burn-out de plek krijgt die het verdient. Je kunt geen krant openslaan of het gaat over burn-out. Al jaren. Bekende Nederlanders als Pieter Omtzigt en Sophie Hilbrand zijn er door geveld geweest en meer dan een miljoen Nederlanders dreigen hun lot te volgen. Althans zo kun je afleiden uit het publieke debat erover. Ondertussen zitten werkgevers met de handen in het haar want de rekening van al die voorspelde uitval door burn-out zal grotendeels bij hen terechtkomen.
Je kunt je over al die alarmerende berichten zorgen maken, maar ook verbazen. Dat laatste vooral als je weet dat er jaarlijks ‘slechts’ een paar duizend gevallen van burn-out worden gemeld door bedrijfsartsen. Ernstig genoeg natuurlijk, maar in schril contrast met de ruim miljoen gevallen die veel mensen op het netvlies hebben.
Het boek is bedoeld voor iedereen die wil weten hoe het nu écht zit met burn-out, zoals beleidsmakers, artsen, psychologen, journalisten, werkgevers, HR-managers en studenten. Maar ook voor diegenen die zelf of in hun omgeving met burn-out te maken hebben (gehad). Wilmar Schaufeli is emeritus hoogleraar Arbeids- en Organisatiepsychologie aan de Universiteit Utrecht en de KU Leuven. Hij is gespecialiseerd in de psychologie van arbeid en gezondheid en geldt als dé internationale expert op het gebied van burn-out. Econoom Jan Jaap Verolme komt uit het bedrijfsleven en heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een specialist in stress en burn-out. Hij deelt zijn expertise onder andere in de vorm van publicaties, workshops, advies en coaching.
Lees hier de eerdere afleveringen van De Bibliotheek
Lees hier de recensies van Johan Atsma