Sinds de inval door Rusland in de Oekraïne, lijkt de corona-crisis naar de achtergrond te zijn verdreven. Logisch dus dat in dit magazine drie artikelen gerelateerd zijn aan de oorlog tussen beide landen. Toch is het onverstandig om alle mogelijke lessen die de corona-crisis ons kan leren te laten voor wat ze zijn: uit een crisis moet je lering trekken. En dan loopt er nog een andere crisis binnen de hulpverlening: die in de Jeugdzorg.
‘Je kunt er depressief van worden, of het als een kans zien’
De corona-crisis lijkt soms vergeten, maar dat is niet terecht. Er is nog veel wat niet onderzocht is, zoals veerkracht tijdens de crisis. Nic Vos de Wael geeft, aan de hand van een kleinschalig onderzoek (tien interviews), inzicht in de wijze waarop veerkracht kan werken bij mensen met psychische kwetsbaarheid in crisissituaties. Want behalve de problemen in de continuïteit van zorg en een groter wordend sociaal isolement zijn er ook verhalen van mensen met psychische kwetsbaarheid die getuigen van extra veerkracht tijdens de coronacrisis.
Lees verder…
‘Slapeloosheid, piekeren en somberheid zijn normale stressreacties’
Een vluchteling in de spreekkamer. En dan? Op enig moment zal een deel van de miljoenen Oekraïense vluchtelingen psychische hulp nodig hebben. Dat hoeft niet onmiddellijk specialistische hulp te zijn, veel kan door de poh-ggz of in de basis-ggz worden opgevangen. Simone de la Rie, werkzaam bij ARQ Centrum ’45, vertelt waar je als behandelaar rekening mee kunt houden.
Lees verder…
Hoe voorkom je dat je zinloos wakker ligt van de oorlogsverhalen?
Wie wakker ligt van de bommen in Kiev of vreest voor een Russische invasie op eigen bodem en zich daar bovenmatig zorgen over maakt, doet er goed aan dit artikel te lezen. De NOS, NU.nl en het Vlaamse HLN vroegen deskundigen om tips, wij hebben de drie artikelen samengevat en aangevuld. Want piekeren heeft alleen zin als het tot een oplossing leidt.
Lees verder…
Oorlogje spelen
Niki Stoker speelde als kind met speelgoedgeweertjes waarmee ze iedereen neerschoot die dat niet verdiende. Later leerde ze dat het niet echt oké is om mensen te willen vermoorden maar die drang om iemand voor z’n kop te schieten is eigenlijk, diep vanbinnen, altijd gebleven. Nog later leerde ze dat onder kwaadheid en woede altijd verdriet huist. “Zou Vladimir eigenlijk diep van binnen heel erg verdrietig zijn?” vraagt ze zich af. Ze denkt het toch niet. “Hij is slecht en weet dat waarschijnlijk niet eens. Dat is de ergste categorie.”
Lees verder…
‘Dromen in Beton’, een fictiefilm over de jeugdzorg
De derde crisis die al een tijdje speelt, is die in de jeugdzorg. “Het jeugdzorgsysteem is natuurlijk al veelvuldig in de media geweest,” zegt regisseur Susanne de Heer, “maar ik vind dat een goed beeld vanuit de beleving van de kinderen zelf nog ontbreekt.” Dat is de gedachte achter de film ‘Dromen in Beton’. ‘Er zou meer mét dan óver kinderen gepraat moeten worden’.
De makers spraken met kinderen, moeders en jeugdzorgmedewerkers, om zo het verhaal zo veel als mogelijk te integreren in de werkelijkheid van de jeugdzorg. Hoofdrolspeelster Emilia maakte zelf mee hoe het is om uit huis te worden geplaatst. Ook haar ervaringen worden geïntegreerd in het verhaal.
Lees meer…
De burn-out bubbel, het échte verhaal
Is de burnout-epidemie ook een crisis? Johan Atsma recenseerde het boek van Wilmar Schaufeli en Jan Jaap Verolme. Het gaat niet om epidemische aantallen zoals de media ons wel eens willen doen geloven, leest Johan. Dat burn-out in toenemende mate wordt gebruikt als vuilnisbakbegrip voor pijntjes, vermoeidheden en andere ongemakken die je weekend verpesten vergroot de onduidelijkheid bij het publiek. Voor de hulpverlening die gebruik maakt van vaste protocollen zal het niet veel uitmaken. Goed boek, concludeert Johan.
Lees verder…
Tegen al dit crisisgeweld, heeft Gisle Vranckx een probaat tegenmiddel. Ze dicht: “Zittend met mijn hoofd in de zon, geniet ik van de rust in mijn zijn, even geen pijn maar gewoon, mezelf vinden op de toon die in mijn hart een snaar beroert.”
Lees verder…
En verder...
Klachtenpresentatie bij SOLK: vooral de interpretatie van de arts verschilt
Vestigingen PsyQ en i-psy in Amsterdam gaan sluiten
Huisartsen willen functie POH-S en POH-GGZ graag uitbreiden
Ook ná corona bijft werkdruk in zorg en welzijn (te) hoog
Stelsel stelt jeugdprofessional onvoldoende in staat om het verschil te maken
Diagnose en behandeling van psychotische stoornissen teveel gebaseerd op mannen
World Bipolar Day op 30 maart: muziek en de bipolaire stoornis
85.000 mensen op de wachtlijst voor de basis- en specialistische ggz
Panel Psychisch Gezien van het Trimbos instituut zoekt nieuwe leden