Nieuwe boeken over, door of voor de ggz
Meerdere malen per week krijgen wij proefexemplaren, mails en telefoontjes over nieuw verschenen boeken. Onze recensent Johan Atsma kan er maar één per maand recenseren. Daarom geven we voortaan maandelijks in De Bibliotheek een overzicht van wat er zoal binnenkomt. Onderstaande teksten zijn van de uitgevers of schrijvers.
Ik ben niet gek, ik ben BiPo!
Aaron Winter
Een beetje psychisch en een beetje roman. “Ik ben Aaron (35) en ik weet het zeker, ik wil dood! Het staat vast, dat heb ik net besloten. Ik kan niet meer en wil niet meer!” Voor je ligt het verhaal van Aaron, gewoon zoals het is. Een beetje psychisch en een beetje roman. Rauw, absurd en soms idioot. Maar wel een realistische weergave van zijn leven. In ieder geval zijn leven van de afgelopen jaren. Aaron vertelt jullie over het leven met een stempelkaart. Want ja, inmiddels heeft hij een kaart vol met stempels en etiketten, die psychologen en psychiaters de laatste jaren op hem hebben geplakt. Stempels en etiketten die Aaron soms wel en soms niet heeft geaccepteerd.
Handboek familierelaties bij psychotrauma, Diagnostiek en behandeling van kinderen en gezinnen
Trudy Mooren, Julia Bala, Marloes de Kok, Jan Baars, Jelly van Essen
Traumatiserende ervaringen zoals geweld, een ongeval of verlies, mishandeling of verwaarlozing kunnen diverse gevolgen hebben binnen een gezin. Soms wordt er wel, maar soms ook niet gesproken over wat er is gebeurd. Hoe gaat een gezin om met traumatische ervaringen? Wat zijn de gevolgen voor het ouderschap, de gezinsdynamiek en de subsystemen? En hoe is de uitwerking op de ontwikkeling en de psychische gezondheid van kinderen? Wat kun je doen om ouder-kindrelaties na ingrijpende gebeurtenissen te verbeteren? En hoe bevorder je het herstelvermogen van kinderen en gezinnen?
Emotioneel onafhankelijk. Een praktische gids voor mensen die ongezien zijn opgegroeid
Lindsay Gibson
Als je bent opgegroeid met emotioneel onvolwassen ouders die vooral bezig waren met zichzelf en afwijzend of extreem kritisch waren, is het moeilijk om te weten wat je wilt en waar jouw grenzen liggen. Eenmaal volwassen, heeft een kind dat ongezien is opgegroeid goed geleerd zichzelf weg te cijferen, maar niet wat hij of zij zelf wil. En minstens zo belangrijk, wat hij of zij níét wil.
In Emotioneel onafhankelijk, het vervolg op Ongezien opgegroeid, helpt psycholoog Lindsay Gibson jou, als kind van onvolwassen ouders, om de strategieën die jij je als kind noodgedwongen hebt aangeleerd niet meer toe te passen. Door focus te hebben op groei en persoonlijke ontwikkeling worden de effecten van het opgroeien met emotioneel onvolwassen ouders teruggedraaid. Je leert hoe je je kunt wapenen tegen emotionele chantage en grensoverschrijdend, afwijzend of kwetsend gedrag. In plaats van je te schikken in een dienende, luisterende of zorgende rol, leer je om voorrang te geven aan jezelf, om voor jezelf op te komen en om wél om hulp te vragen en ruimte in te nemen.
De essentie van leiderschap In de psychiatrie
Maurits Nijs, Jolien Bueno de Mesquita
De psychiatrie staat voor grote uitdagingen en schreeuwt om leiderschap. Patiënten hebben recht op de best mogelijke zorg, en de dokters zijn aan zet om die zorg – in goed overleg met patiënten en andere betrokkenen – scherp te definiëren. Dat vraagt om professioneel en persoonlijk leiderschap. De essentie van leiderschap helpt zorgprofessionals met het ontwikkelen van deze leiderschapscompetenties.
Als je als hulpverlener je eigen leven niet goed op orde hebt, is het lastig om goede zorg te leveren. Daarom schenkt dit boek aandacht aan zelfmanagement, om zo je morele kompas te kalibreren.
Als zorgprofessional moet je in staat zijn invloed uit te oefenen, moet je kunnen organiseren, collega’s en medewerkers kunnen coachen en aansturen, de kwaliteit van zorg op je afdeling op peil kunnen houden, duurzaam middelen kunnen inzetten, kunnen ondernemen en innoveren. Al die competenties zijn te leren. In De essentie van leiderschap worden ze een voor een behandeld.
Lees meer...
Handboek psychiatrie in de laatste levensfase
Radboud Marijnissen, Kenneth Chambaere, Richard Oude Voshaar
Bij veel mensen roept de laatste levensfase intense emoties op. In deze fase ontstaan naast de primaire medische behoeften van de patiënt, ook psychosociale, spirituele en culturele noden die aandacht behoeven. Het mag duidelijk zijn dat er in die fase een belangrijke rol is weggelegd voor de geestelijke gezondheidszorg. Toch krijgt juist binnen de ggz de laatste levensfase weinig aandacht. Dit is opmerkelijk. Niet alleen gezien de intense emoties die deze fase oproepen, maar ook omdat onderzoek toont dat psychiatrische aandoeningen op heel verschillende manieren geassocieerd zijn met de dood.
Het Handboek psychiatrie in de laatste levensfase brengt wetenschappelijke kennis en klinische ervaring samen. In deel 1 wordt de dood vanuit medisch, psychologisch, sociologisch, religieus-spiritueel, ethisch en juridisch perspectief besproken. In deel 2 worden de psychiatrische aandoeningen in de laatste levensfase beschreven. Deel 3 is geheel gewijd aan de palliatieve psychiatrische en crustatieve zorg. In deel 4 krijgen diverse aspecten van doodswensen, waaronder suïcidaliteit en euthanasieverzoeken, aandacht.
Lees hier de eerdere afleveringen van De Bibliotheek
Lees hier de recensies van Johan Atsma