Uit onderzoek van 113 Zelfmoordpreventie blijkt dat het merendeel van de nabestaanden na zelfdoding ondersteuning heeft gemist, zowel direct na het overlijden als in het aansluitende rouwproces. De nabestaanden zien opties voor professionele begeleiding na het overlijden over het algemeen als zinvol. Daarnaast gaven nabestaanden op meerdere punten suggesties voor verbetering van zorg en ondersteuning. De uitkomsten va het onderzoek werden samengevat in een factsheet. 113 Zelfmoordpreventie wil met deze kennis aan de slag om de ondersteuning van nabestaanden in Nederland te verbeteren.
Direct na het overlijden is er vooral behoefte aan een luisterend oor, begeleiding voor de ervaren emoties en informatie over de zelfdoding en uitleg over wat er allemaal op je af kan komen. Dat hoeft niet per se een hulpverlener te zijn, als hulpbronnen worden familie en vrienden genoemd, maar ook de uitvaartondernemer, de huisarts, de politie of ’anders’. Dat laatste kan bijvoorbeeld de eigen hulpverlener zijn, maar ook bijvoorbeeld de eigen hulpverlener, of ondersteuning vanuit school of werk. Maar liefst 64% van de nabestaanden zegt hulp of steun te hebben gemist in de periode direct na het overlijden.
Bijna 60% van de ondervraagden zegt in het latere stadium van het rouwproces ondersteuning te hebben gemist. Vooral steun en beschikbaarheid van de directe omgeving worden als helpend ervaren, juist op langere termijn. Van familie en vrienden, maar ook van buurtgenoten, de kerk, een betrokken huisarts of hulpverlener. Daarnaast noemen veel nabestaanden dat een psychologische behandeling hen erg geholpen heeft om verder te leven met het verlies.
Een nabestaande: ”Het is lastig om jaren later met mensen te praten over hoe zelfdoding van je partner bijvoorbeeld toch altijd een schram op je ziel blijft. Rouw na zelfdoding ligt altijd veel genuanceerder. Er blijft altijd iets over van innerlijk verzet en iets moeilijks wat voor anderen lastig te ervaren blijft/is. Die pijn met elkaar benoemen zo af en toe, raakt op de achtergrond doordat ieders leven door gaat.”
----------------------------------
Denk jij weleens aan zelfmoord of ken je iemand die dat doet? Praten helpt!
Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: chat via www.113.nl, bel 113 of bel gratis 0800-0113
----------------------------------
Over het onderzoek
Eind 2021 deed 113 Zelfmoordpreventie, in samenwerking met de nabestaandenorganisaties Aurora, Ivonne van de Ven Stichting, Rogier Hulst Foundation en Stichting Zorg en Zelfdoding, een vragenlijstonderzoek naar de ervaringen met en behoeften aan informele en formele (professionele) zorg onder nabestaanden van mensen die door zelfdoding zijn overleden. In enkele weken tijd vulden ruim 1.000 nabestaanden de landelijke enquête in.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.
Abonneren kan direct via het inschrijfformulier, opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines.