De GGZ Totaal van 9 mei 2022
Twee dagen ná het uitkomen van dit magazine vindt er in de Tweede Kamer een commissiedebat plaats over de GGZ, maatschappelijke opvang en suïcidepreventie. Dat debat was eigenlijk gepland voor 6 juli, maar vanwege de urgentie waarin de ggz verkeert vroegen enkele Kamerleden vervroeging aan. Niet alleen is er het al veel langer bestaande probleem van de wachtlijsten, ook kondigden maar liefst vier instellingen voor gespecialiseerde ggz aan een afdeling te sluiten: PsyQ, Pro Persona, Altrecht en Arkin. Reden: financiële problemen en personeelstekort. Ondertussen geeft Minister Helder te kennen er geen enkel probleem mee te hebben dat instellingen voor basis-ggz (waar de wachtlijsten relatief kort zijn) reclame maken om klanten te trekken. Het zal een lastig debat worden.
Maar er speelt veel méér in de ggz.
Ggz-preventie zorgt voor betere mentale gezondheid en bespaart miljoenen
Precies in een magazine waarin wij géén artikel publiceren in onze serie over preventie, komt (onder andere) het RIVM met een factsheet over de kostenbesparing die preventie kan opleveren. We geven een samenvatting van de factsheet. Helaas komt er in de factsheet geen berekening voor wat de preventie-activiteiten kosten, slechts de baten zijn berekend. Dat is jammer.
Lees meer...
Specialisatie en samenwerking in de jeugd-ggz: verworvenheid of mythe?
Zes behandelaren voor een meisje met problemen: het is dagelijkse praktijk.
Ergens in de onvoltooid verleden tijd ontstonden in de jeugd-ggz de verschijnselen specialisatie en samenwerking. Heeft één iemand meerdere problemen, dan wordt hij of zij behandeld door evenzoveel specialisten, die met elkaar samenwerken om tot één samenhangende behandeling te komen. De specialisaties en de samenwerking ontwikkelden zich en groeiden, allengs werden ze sterker, tegenwoordig zijn ze moeilijk meer weg te denken. Is dat een verworvenheid of een mythe, vraagt Bert Vendrik zich af.
Lees meer...
Welke verhalen houden we erop na?
De meerwaarde van de narratieve benadering binnen de ggz
”Het persoonlijke verhaal achter het psychisch lijden krijgt steeds meer aandacht binnen de ggz. Dat wil zeggen: er wordt breder gekeken dan alleen naar iemands klachtenpatroon. Achter iemands psychische lijden schuilt namelijk vaak een bijbehorend narratief dat dit lijden versterkt”. Dat schrijft Joanne van Rossum, die sinds kort samen met een collega een pilot Verteltherapie is gestart met cliënten die in behandeling zijn binnen de gespecialiseerde ggz. Ze vertelt haar eerste ervaringen.
Lees meer...
Zo herken je het kantelpunt voor een burn-out
Wat je wel en niet moet doen om de kans op definitief uitval te verkleinen
Drie jaar geleden had Iris van der Steen een burn-out. Iris is óók psycholoog, en kent burn-out dus van twee kanten. Ze weet hoe het is. Het echte thuis zitten duurt wellicht maanden, het volledig herstellen duurt helaas nog langer. ”Het kan veel schelen, om dat laatste zetje dat voor een burn-out zorgt, te voorkomen”, schrijft ze. Daarom legt ze in dit artikel uit hoe je dit moment bij cliënten kunt herkennen en wat wel en niet helpend is om definitieve uitval te voorkomen.
Lees meer...
Krankzinnigen
Johan Atsma recenseert het boek van Fré Dommisse
”Nog meer ervaringsliteratuur”, dacht Johan Atsma met een zucht toen hij het boek ’Krankzinnigen’ van Fré Dommisse in de winkel zag liggen. Tot hij zich realiseerde dat het een boek was dat bijna 100 jaar geleden was geschreven en zag dat het nog steeds actueel is. Zijn scepsis is ondertussen veranderd in laaiend enthousiasme.
Lees meer...
Overpeinzend
Een gedicht van Gisele Vranckx
Voor de strategische werkconferentie van GGZ-NHN, over de vraag waar ervaringsdeskundigen over 20 jaar staan, schreef Gisele Vranckx het gedicht Óverpeinzingen’. De vraag: zijn er dan nog ervaringsdeskundigen?
Lees meer...
Verder in dit magazine:
* Minister Helder vindt reclame voor basis-ggz niet problematisch
* De meeste nabestaanden na zelfdoding missen ondersteuning
* Ruim 63 miljoen euro voor toponderzoek op gebied van mentale gezondheid
* Een zorgondernemer die zichzelf miljoenen uitkeert, ’daar is niets illegaals aan’
* Begeleiding van mensen met autisme (Adv.)
* Last Man Standing dit jaar op 24 septemberin Utrecht
* Ernstig letsel bij kinderen: ongeluk of mishandeling?
* Herbeleving van trauma’s na rel rond Derksen
* Overvraging, stress en burn-out bij kinderen en jeugdigen (Adv.)
* Deelnemers gezocht voor groot onderzoek naar angst en slapeloosheid
* Kleine aanpassingen bij vervolgcampagne ’Hey, het is oké’, doel is ongewijzigd
* Ggz-preventie zorgt voor betere mentale gezondheid en bespaart miljoenen
* Samenwerking geestelijk verzorgers en POH-GGZ bij zingevingsvragen
* Wordt er nou wel of niet bezuinigd op de Jeugdzorg?
* Definitieve tekst CAO GGZ nu online beschikbaar
* Behandeling van patiënten met jeugdtrauma kan nog veel beter