”De wereld wordt geconfronteerd met een ongelooflijke klimaatcrisis. Klimaatverandering verergert veel sociale, ecologische en economische risicofactoren voor problemen op het gebied van geestelijke gezondheid en psychosociaal welzijn.” Dat schrijft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in een beleidsnota, gelanceerd op de Stockholm+50-conferentie van de VN. In de beleidsnota beveelt ze aan mentale gezondheid een prominente plaats toe te kennen in de nationale klimaatplannen van landen.
De WHO: ”Ondanks deze impact bestaan er in veel landen grote hiaten tussen de behoeften op het gebied van geestelijke gezondheid en de beschikbaarheid en toegankelijkheid van de stelsels en diensten voor geestelijke gezondheidszorg om deze aan te pakken.”
De beleidsnota is als reactie op deze uitdagingen ontwikkeld. De onderlinge verbanden tussen klimaatverandering en geestelijke gezondheid worden beschreven en vijf belangrijke aanbevelingen worden gedaan over mogelijke benaderingen om de gevolgen van de klimaatcrisis voor de geestelijke gezondheid aan te pakken.
‘De gevolgen van klimaatverandering maken steeds meer deel uit van ons dagelijks leven. Toch is er zeer weinig specifieke mentale steun beschikbaar voor mensen en gemeenschappen die te maken krijgen met gevaren en risico’s die rechtstreeks verband houden met het veranderende klimaat’, zegt Maria Neira, directeur van de afdeling Milieu, Klimaatverandering en Gezondheid bij de WHO.
Eco-angst
De beleidsnota beveelt enkele belangrijke aandachtspunten aan voor regeringen die er onder meer op gericht zijn om ‘eco-angst’ en andere klimaatbezorgdheden van mensen mee te integreren in programma’s voor geestelijke gezondheid en de nodige financiële middelen vrij te maken voor meer aandacht voor geestelijke gezondheid en psychosociale ondersteuning.
De nota maakt ook melding van een aantal landen die als voorbeeld kunnen dienen van hoe je steun voor psychisch welzijn integreert in klimaatactie. Zo hebben bijvoorbeeld de Filipijnen hun geestelijke gezondheidsdiensten herbouwd en verbeterd na de impact van tyfoon Haiyan in 2013.
India zet in op de rampenrisicovermindering in het land en bereidt steden tegelijk voor om rekening te houden met de geestelijke gezondheid en psychosociale behoeften die ontstaan door de toename van klimaatrisico’s.
Lees hier de hele nota (Engelstalig)
-----------------------------------------------------------------------------------------
Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.
Abonneren kan direct via het inschrijfformulier, opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines.