Nieuwe boeken over, door of voor de ggz
Meerdere malen per week krijgen wij proefexemplaren, mails en telefoontjes over nieuw verschenen boeken. Onze recensent Johan Atsma kan er maar één per maand recenseren. Daarom geven we maandelijks in De Bibliotheek een overzicht van wat er zoal binnenkomt. Onderstaande teksten zijn van de uitgevers of schrijvers, tenzij anders vermeld.
Drinkt u iets? Een onverbloemde kijk op verslaving en therapie
Myriam Bruyninckx, Philip Muls
’Wat is het verschil tussen een probleemdrinker en iemand die graag een glas drinkt? Wij kunnen geen ”nee” zeggen eens we begonnen zijn. Het is alsof onze stopknop stuk is. En de gulzigheid!
Aan het eerste glas nippen we misschien nog elegant, met de pink naar boven, maar daarna kappen we ze achterover. Geleidelijk aan - dat gaat vaak over jaren - verleggen wij onze grens. Een glas wijn bij de maaltijd, dan twee of drie. Waar aanvankelijk de kurk nog op de fles ging, sneuvelt die fles ineens op een avond. En daarna een tweede tijdens het televisiekijken. Alcohol wordt deel van onze dagelijkse routine, de roes onze beste vriend.’
Maak kennis met Myriam, een ex-alcoholverslaafde therapeute met een missie, en haar cliënt Philip, een carrièrejager én probleemdrinker, wiens succesvolle leven aan een zijden draadje hangt. Word deelgenoot van hun verhaal, kruip in hun hoofd, voel met ze mee wanneer ze vallen en weer opstaan. Drinkt u iets? is een verrassend boek dat leest als een biecht. Ontwapenend eerlijk over verslaving en de weg naar genezing.
Trauma en dissociatie
De la Rie & Snip-van Wageningen
Dissociatie is een beschermingsmechanisme waarbij bepaalde herinneringen in de hersenen zijn verstoord, zoals het bewustzijn, geheugen of de waarneming van de omgeving. Bij het ervaren van onder andere hevige stress of een traumatische ervaring kan dissociatie optreden als vorm van zelfbescherming. Als dissociatie gedurende een langere periode of zelfs chronisch optreedt, is er sprake van een dissociatieve stoornis. Een dissociatieve stoornis komt over het algemeen alleen voor bij mensen die ernstige en vaak langdurige traumatische gebeurtenissen hebben ervaren - vaak in de jeugd - zoals mishandeling en/of verwaarlozing. Dissociatie is bijna altijd een bijverschijnsel van een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Bij een dissociatieve stoornis wordt het functioneren in het dagelijks leven ernstig beperkt door de symptomen. De DSM-5 onderscheidt vijf dissociatieve stoornissen. (bron: gezondheidsplan.nl)
Dit boek bespreekt trauma en dissociatie, een veel voorkomend fenomeen dat een complicerende factor kan zijn in de behandeling. Het is goed mogelijk om met goede diagnostiek, bestaande algemene therapeutische technieken en de richtlijn voor traumabehandeling dissociatie te kunnen onderkennen, en te behandelen. Dit boek helpt je (of je nu een meer ervaren of beginnend therapeut bent) daar zelfverzekerd mee om te gaan.
Anders omgaan met angst. De weg van mindfulness, compassie en verbondenheid
David Dewulf
Angst is een emotie die je alert en veilig houdt. Angst kan echter ook je leven gaandeweg overnemen en is dan niet langer nuttig. Integendeel, deze emotie zal dan een betekenisvol en verbonden leven in de weg staan.
David Dewulf legt in dit praktische en toegankelijke boek uit hoe je met mindfulness en compassie de vele vormen van onzekerheid, schaamte en angst kan hanteren. Denk aan angst voor imperfectie, voor het oordeel van anderen en angst om onze plek in te nemen. Of angst voor het onbekende, voor kwetsbaarheid, voor ziekte, eenzaamheid, lijden en dood. Stap voor stap toont hij de weg naar meer zelfvertrouwen, minder piekeren en beter slapen, zodat je uiteindelijk sterker wordt dan je angsten.
Gebaseerd op mindfulness, compassie en geweldloze communicatie. Met tal van tips en oefeningen om de inzichten ook echt in je leven te integreren. Inclusief tien gratis meditatiedownloads.
GGZ in de huisartsenpraktijk
Eldine Oosterberg en Esther Kersbergen
GGZ in de huisartsenpraktijk is een basisboek dat in de dagelijkse praktijk en tijdens de huisartsenopleiding en de opleiding tot POH-GGZ gebruikt kan worden.
Dit boek is een herziening van de editie uit 2016 en biedt handvatten voor de onderlinge taakverdeling en samenwerking in het zorgproces. Psychische problematiek is het gevolg van uiteenlopende factoren en daarom ligt in dit boek de focus op persoonsgerichte zorg. Het persoonlijke verhaal van de patiënt vormt het startpunt van de zorg, waarbij diens eigen kracht wordt aangesproken. Begeleide zelfhulp is hierin een belangrijke ontwikkeling. Alle fasen van het zorgproces die een patiënt met psychische klachten in de huisartsenpraktijk kan doorlopen komen aan bod. In praktische schema’s is in een oogopslag te zien wat de taakverdeling is. Ook zijn er tabellen toegevoegd, die als checklist te gebruiken zijn, en worden handvatten geboden voor onder andere klachtenexploratie, behandelmogelijkheden en samenwerking met de generalistische basis-GGZ en de gespecialiseerde GGZ.
Dit boek is een uitgave van Prelum / Medische media en nascholing, tot stand gekomen in nauwe samenwerking met het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG).
Is verslaving een ziekte? En 25 andere vragen in de psychiatrie
Jaap van der Stel
Wat is een psychische stoornis? Bestaat er zoiets als schizofrenie? Is verslaving een ziekte? Als het gaat om psychische problematiek is er nog constant discussie over concepten en behandelwijzen. Dit maakt het extra lastig om goede hulp te bieden.
Jaap van der Stel loopt al veertig jaar mee als onderzoeker in de psychische gezondheidszorg en weet als geen ander wat het belang is van duidelijke definities en betere resultaten. Door de raakvlakken op te zoeken met de medische wetenschap en de filosofie geeft Is verslaving een ziekte? antwoord op de belangrijkste vraag van allemaal: hoe kan de psychiatrie een sprong voorwaarts maken?
Lees ook de recensie van Johan Atsma
Behandeling van relatieproblemen en psychopathologie bij paren. Een cognitief-gedragstherapeutische benadering.
Donald H. Baucom, Melanie S. Fischer, Sarah Corrie, Michael Worrell en Sarah E. Boeding
Dit boek helpt om relatieproblemen en individuele psychopathologie te behandelen. Het geeft een overzicht van de meest recente ontwikkelingen op het gebied van cognitief-gedragstherapeutische relatietherapie.
Relaties met naasten en een goede psychische gezondheid zijn twee essentiële aspecten van een leven dat betekenis heeft en voldoening schenkt. Deze twee onderwerpen worden behandeld in Behandeling van relatieproblemen en psychopathologie bij paren: een cognitief-gedragstherapeutische benadering. De auteurs, experts op het gebied van cognitief-gedragstherapeutische relatietherapie en relatie-interventies voor psychopathologie, hebben een boek geschreven dat zeer toegankelijk is voor zowel ervaren als beginnende therapeuten.
Het boek geeft een gedetailleerde beschrijving van de meest recente vernieuwingen in cognitief-gedragstherapeutische relatietherapie (CGRT): een benadering met een duidelijk kader, dat op een flexibele manier toegepast kan worden bij de behandeling van paren met uiteenlopende relatieproblematiek, in uiteenlopende omstandigheden en verschillende levensfasen.
Dit boek is geschreven door auteurs uit verschillende landen. Alle vijf zijn ze actief als therapeut, opleider en supervisor, en nemen ze hun persoonlijke inzichten mee in hun werk als onderzoeker en opleider.
Lees hier de eerdere afleveringen van De Bibliotheek
Lees hier de recensies van Johan Atsma