Wie te maken heeft met de geestelijke gezondheidszorg, zal het woord ‘dwang’ onmiddellijk associëren met gedwongen zorg of een dwangstoornis. Zelden hebben we het dan over omstandigheden waar iemand, al dan niet door eigen toedoen, in terecht is gekomen. Ook in het ‘gewone’ leven komt dwang namelijk veelvuldig voor.
Mythes maken beleid huidig huiselijk geweld ineffectief en schadelijk
Het duidelijkst komt dwang -in de vorm van dwingende controle- naar voren in het opinieartikel van Tako Engelfriet en Iris Koops, van Stichting Het Verdwenen Zelf. Recent verscheen een verkennend onderzoek van de Open Universiteit en Avans Hogeschool, over de vraag of psychisch geweld strafbaar moet worden gesteld. Engelfriet en Koops vinden van wel: ”Stel psychisch geweld strafbaar, zodat bescherming en zorg voor slachtoffers op gang komt.”
Lees verder…
Aantal gedwongen spoedopnames neemt iets af, maar ligt nog boven de 10.000
Deze maand kwam de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) met een overzicht van alle crisismaatregelen en inbewaringstellingen door burgemeesters. Het jaarlijks aantal gedwongen spoedopnames neemt iets af, maar ligt nog altijd boven de 10.000, schrijft de Inspectie.
Min of meer toevallig organiseerde Akwa GGZ een maand eerder een kick-off bijeenkomst, waarbij een belangrijk thema het voorkomen van verplichte zorg was. ”Een complex vraagstuk en een gezamenlijke uitdaging”, schrijft Akwa GGZ. Dat blijkt, want de Inspectie meldt dat de aangeleverde gegevens over onvrijwillige en verplichte zorg onvolledig zijn. En dat moet toch wel een eerste begin zijn.
Lees verder…
‘In aandacht voor broers en zussen schiet de hulpverlening schromelijk te kort’
In hoeverre kun je spreken van een gedwongen situatie, als je broer autistisch is en zijn problematiek het gezinsleven beheerst? Graziëlla Guarguaglini en ’zus van’ noemt het niet zo, maar uit haar verhaal blijkt wel de enorme invloed die het gedrag van haar broer op haar heeft gehad en nog heeft. Meer moeite heeft ze echter met het gevecht dat ze moet leveren met instanties en hulpverlening om de dingen gedaan te krijgen die nodig zijn.
Lees verder…
De Bibliotheek, nieuwe boeken over, door of voor de ggz
Meerdere malen per week krijgen wij proefexemplaren, mails en telefoontjes over nieuw verschenen boeken. Onze recensent Johan Atsma kan er maar één per maand recenseren. Daarom geven we maandelijks in De Bibliotheek een overzicht van wat er zoal binnenkomt.
Lees meer...
’Ik en de ggz’: schrijf je verhaal!
Onze verhalenwedstrijd, hij is er weer: Wat heb jij meegemaakt in de GGZ wat anderen moeten weten? Wat was geweldig, wat was ontroerend, wat was vreselijk? Waar ging je hart sneller van kloppen of waar zakte je broek helemaal van af?
Je hebt in september opnieuw de kans om dat aan de lezers van GGZ Totaal te laten weten. In het jaarlijkse themanummer ‘Ik en de ggz’ plaatsen wij de mooiste, opvallendste of ontroerendste bijdragen. Of je nou hulpverlener bent, (ex-)cliënt, familielid, of op een andere manier betrokken bij de GGZ: schrijf ons je ervaring.
Lees wel even de voorwaarden!
Verder in dit magazine:
* NZa wil meer duidelijkheid over aanpak wachtlijsten in de ggz
* Toename dementie mogelijk minder dan gedacht, maar impact blijft groot
* Nieuwe website met compleet overzicht Landelijke Agenda Suïcidepreventie
* ‘Stimuleer veerkracht bij getraumatiseerde kinderen en jongeren’
* Vernieuwde website voor ouders met psychische of verslavingsproblemen en hun partners
* Toekomst Kennisconsortium Destigmatisering en sociale inclusie onzeker
* ’Terugdraaien decentralisatie gaat problemen in jeugdhulp niet oplossen’
* Huisartsenorganisaties: ’Onafhankelijk POH-GGZ-register blijkt niet haalbaar’
* Samenwerking huisarts, ggz en sociaal werk levert veel op, maar financiering werkt tegen
* Alzheimer Nederland start informatie-campagne over dementie
* ’Uitsluiten ggz-patiënten van Wlz leidt tot rechtsongelijkheid en in strijd met VN-verdrag’
* Mindfulness-Based Cognitieve Therapie voor de bipolaire stoornis
* Aanmelding corona meerkosten-regeling: ggz-instellingen laten geld liggen
* Bij psychisch lijden is het moeilijk om uitzichtloosheid vast te stellen