Afgelopen maandag 10 oktober, uitgerekend op de werelddag van de geestelijke gezondheid, vond het proces plaats van de Coöperatie Laatste Wil (CLW) tegen de staat.
CLW en 29 mede-eisers vroegen de rechter zich te buigen over de rechtmatigheid van de wijze waarop de Staat hulp bij zelfdoding verbiedt. Hiermee wordt zelfbeschikking bij het eigen levenseinde volgens CLW namelijk een schijnrecht: naasten worden onnodig gecriminaliseerd en laatste-wil-middelen die een humane dood mogelijk maken, zitten achter slot en grendel.
Volgens de huidige Nederlandse Euthanasiewet is het verboden om iemand te helpen bij het beëindigen van het leven. Hier zijn echter wel uitzonderingen op; een arts mag iemand bijvoorbeeld wel helpen als deze persoon ondraaglijk en uitzichtloos lijdt. In de praktijk stellen veel artsen zich echter terughoudend op tegenover de regelgeving. Bij het niet correct naleven van de regels bestaat namelijk de kans dat de handelend arts strafrechtelijk vervolgd kan worden.
CLW stelt dat mensen zelf moeten kunnen kiezen om hun eigen leven te beëindigen. Het zou volgens de coöperatie daarom legaal moeten worden om zelf een middel te kunnen innemen om je leven te beëindigen of zo’n middel door een naaste te laten toedienen. Hierom spande de organisatie een rechtszaak aan tegen de Staat.
Martin Buijsen, hoogleraar Gezondheidsrecht aan Erasmus School of Law, stelt tegen RTL Nieuws dat de Nederlandse regelgeving in overeenstemming is met de Europese regelgeving. “Nederland heeft deze keuzes gemaakt. Dat betekent niet dat het gedwongen kan worden door de rechter om andere keuzes te maken”, vertelt Buijsen. “Dit is politiek, en niet echt recht. Dit zijn geen kwesties voor een rechter.”
De rechtbank doet uiterlijk 14 december uitspraak.
Bron: Coöperatie Laatste Wil / Erasmus Universiteit.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.
Abonneren kan direct via het inschrijfformulier, opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines.