Tips over fijne, interessante of misschien wel schurende podcasts in de wereld van de GGZ
Deze week: ’Zwarte muisjes’ & ’Omdenken’
Al struinend door podcastland stuitte we dit keer op de podcast met de pakkende titel ‘Zwarte muisjes’. In Zwarte muisjes is aandacht voor de psychische problemen die er spelen rond zwangerschap. De podcast is gemaakt in opdracht van het ministerie VWS en valt onder de mantel van ‘Hey, het is oke, maak het bespreekbaar…” Het blijkt dat maar liefst 1 op de 10 vrouwen psychische problemen krijgt rond de zwangerschap, met name angst en depressieve klachten komen het meeste voor. Maarten Dallinga gaat met moeders en hun partners in gesprek over dit onderwerp. Hij kijkt met verschillende gasten naar de oorsprong van de problemen, hoe het zich uit en wat je eraan kunt doen.
De podcast is kunstig in elkaar gezet, snoezige babymuziekjes en veel live gesprekken. Toch wordt het soms iets te hoorspelachtig als Dallinga meegaat en opneemt bij een 20 weken echo of bij een lunch vol met familiegeluiden. Inhoudelijk geeft de podcastserie erg goed weer welke problemen er allemaal kunnen spelen en wat voor impact dit heeft op de betrokkenen. Zo gaat hij ook met een stel terug naar het Erasmus medisch centrum, naar de gesloten afdeling waar ze de moeder-baby-ruimte weer opzoeken. De serie is het luisteren meer dan waard, zeker voor mensen die het zelf meemaken, want zoals een vader in de podcast al aangeeft: “je hoort er helemaal niets over, je denkt alleen dat je een happy family moet zijn, ik wist dit niet”…….
Oké, oké het is geen werkelijke GGZ-podcast maar toch verdient hij plekje in de spotlights.
In de Omdenken podcast gaat Berthold Gunster wekelijks in gesprek met iemand over een probleem. Gunster krijgt het voor elkaar om de gast openhartig te laten vertellen over hetgeen hen dwars zit.
Vervolgens gaat hij niet zachtzinnig te werk, hij vraagt pittig door op de gasten en confronteert ze assertief met wat ze doen. Hoe dan ook, hij weet het pijnpunt altijd op tafel te krijgen. Vervolgens krijgt hij het voor elkaar om samen te onderzoeken ze hoe het probleem kleiner kan worden of hoe het zelfs kan verdwijnen. De ene keer moet een verwachting of zelfbeeld worden losgelaten maar af en toe kan het probleem echt omgedacht worden met elkaar. De thema’s zijn heel herkenbaar, wat te denken van een 20 jarige die wekelijks discussie heeft met zijn moeder heeft over het opruimen van zijn kamer, een 46 jarige die steeds bevestiging zoekt bij haar omgeving, een 35 jarige die vreselijk bloost. Er staan maar liefst 106 afleveringen online. Leuk detail is dat er ook nog een site is waar de deelnemers een aantal maanden later reageren hoe het is gelopen na zijn analyse en tips.
Hier vind je eerdere getipte podcasts