De Nederlandse ggz en Verslavingskunde Nederland hebben een handreiking voor gemeenten gemaakt. Hierin bieden ze handvatten voor gezondheidsbevordering in samenwerking met ggz- en verslavingspreventie.
De handreiking ondersteunt medewerkers van gemeenten bij het formuleren en uitvoeren van het plan van aanpak voor Het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) en de bijbehorende specifieke uitkering (SPUK) voor de bevordering van mentale gezondheid en het voorkomen van (overmatig) middelengebruik en mentale problemen.
In de handreiking is onder andere beschreven hoe gezorgd kan worden voor een integrale aanpak van gezondheidsbevordering en preventie. Het vergt planmatig werken, in een netwerksamenwerking met
lokale ketenpartners en een sterke regierol voor de gemeente. Ook wordt ingegaan op de keuze voor erkende interventies.
Gemeente-ambtenaren vinden in de handreiking ook informatie over wat de preventieafdeling van de ggz en de verslavingszorg voor de betreffende gemeente kan betekenen, over de manier van werken, en een aantal uitgangspunten.
De handreiking is hier te downloaden
-----------------------------------------------------------------------------------------
Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.
Abonneren kan direct via het inschrijfformulier, opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines.