Een column van Niki Stoker
Ooit vond ik een heel grote liefde. Het was een boom van een vent. Hij is, na eenentwintig mooie jaren samen, gaan hemelen en ik klooi hier nog wat in de rondte. Al tijdens onze eerste week verkering drukte hij mij op het hart dat alles, alles in de wereld draait om geld en macht. ‘En de liefde dan?’, kwetterde ik knalverliefd. ‘Schat’, zei hij ‘Zelfs de liefde is niet opgewassen tegen deze waarheid’.
Op dit moment zijn er zo’n één miljard mensen op de wereld die ‘extreem’ arm zijn. Zij verdienen minder dan één dollar negentig per dag. Zeker de helft van de wereldbevolking leeft in armoede. Daarentegen groeiden de vermogens van miljonairs met 29% in de afgelopen anderhalf jaar. Er zijn nu wereldwijd 84.500 miljoen mensen miljonair. Samen beschikken ze over 89 biljoen dollar met ieder een vermogen van minstens 50 miljoen dollar, dat is 38,5 procent van de totale wereldwijde rijkdom. Zij maken nog geen één procent van de totale wereldbevolking uit.
Geld en macht zijn met elkaar vergroeit als een Siamese tweeling, beide misvormt maar samen zijn ze sterk. Kijk naar Trumph, die vergaarde met zijn geld zoveel macht dat hij het tot machtig wereldleider kon schoppen. Een onnozele machtswellusteling met een veel te mooie vrouw. Denk je dat zij ooit op zijn blauwe ogen is gevallen?
Ik heb niets met geld, nooit gehad ook. Er waren heel gelukkige periodes waarin ik geen stuiver te makken had en depressies waarin ik alles kon kopen wat ik maar wilde en er geen spat blijer van werd. Ik hoorde eens iemand zeggen dat geld alleen gelukkig maakt als je het niet hebt. Dat is waar. Zodra je er wel over beschikt voegt het eigenlijk niets toe. Ik loop regelmatig door een villawijkje hier in de buurt. Heel dure huizen met ieder twee dikke bolides op de oprit. Een mevrouw kwam eens uit één van die huizen naar me toe met een geërgerd gezicht om te zeggen dat mijn hondjes niet tegen haar heg mochten plassen. Hoe gelukkig ben je dan met al dat bezit?
In 2016 was ik in Gambia getuigen van de neergang van het bloeddorstige regime van dictator Yahya Jammeh. Voor het eerst waren er onvervalste verkiezingen geweest en het volk koos voor Adama Barrow, die bergen vooruitgang beloofde. Deze man is inmiddels natuurlijk veel rijker dan hij toen was en laat de bevolking nog harder creperen dan zijn voorganger. Geld maakt niet alleen gelukkig als je het niet hebt, het kan verwoesten en over lijken gaan als je er veel van hebt.
Nergens anders zag ik de liefde zó gemanifesteerd als in dit Afrikaanse land. Het hing er dik in de lucht. Je kon het bijna aanraken. Mensen hebben er veel meer eigen- en naastenliefde, geen afgunst en jalousie. Met andere woorden: zij zijn zoveel rijker dan wij hier met z’n allen bij elkaar.
Uiteindelijk wint de Liefde dan toch? Die kracht is zelfs vele malen sterker dan geld en macht bij elkaar. Als je zo liefdevol kan blijven tijdens een schrikbewind en door een nieuwe leider naar de afgrond wordt gedreven? Ik kwetter: “Ja, in de wereld draait het om Liefde”.