”Als niet naar de intentie wordt gekeken, maar naar de effectiviteit van de motie, heeft aanpassing van het verdeelsysteem voor ggz-opleidingsplaatsen geen effect op versterking van de crisisdienst.” Dat stelt brancheorganisatie De Nederlandse GGZ, naar aanleiding van de motie van Joba van den Berg, die eerder deze maand door vrijwel de hele Kamer werd aangenomen.
In de motie vraagt CDA-er Joba van den Berg de verdeelsleutel voor opleidingsplekken zo aan te passen dat er voorkeur wordt gegeven aan ggz-aanbieders die:meedoen met crisisdiensten, hoogcomplexe en multizorg geven en die afspraken maken over kwantiteit in relatie tot kwaliteit, vóór dat vrijgevestigde praktijken opleidingsplaatsen toegekend krijgen. Eerder deze week lieten de vrijgevestigde psychologen al weten ontsteld te zijn over de motie.
Intentie goed, maar niet effectief
Jeroen Pepers, directeur van de Nederlandse ggz: “Als we kijken naar het beoogde effect van deze motie, dan steunen we deze intentie volledig. Onze leden hebben namelijk een grote behoefte om de bezetting van crisisdiensten te versterken, het aantal professionals in specialistische ggz te vergroten en aandacht te hebben voor het verlenen van passende zorg. Dit is ook iets wat we gezamenlijk hebben onderstreept in het Integraal Zorgakkoord.”
Maar als niet naar de intentie wordt gekeken, maar naar de effectiviteit van de motie, heeft aanpassing van het verdeelsysteem voor ggz-opleidingsplaatsen geen effect op versterking van de crisisdienst.
Pepers: “Dit komt doordat het grootste probleem in de crisisdienst de beschikbaarheid van psychiaters is en die wordt met deze motie niet opgelost, omdat deze niet worden toegewezen aan vrijgevestigde praktijken. Een verschuiving van opleidingsplaatsen voor gz-psychologen geeft geen effect op de bezetting in de crisisdienst, omdat deze niet betrokken zijn in de directe uitvoer van de crisisdienst.”
Inzet zelfstandige psychiaters in crisisdiensten
Om crisisdiensten te versterken ziet de Nederlandse ggz meer in maatregelen die de inzet van zelfstandige psychiaters in de crisisdiensten bevorderen en denkt daar graag over mee. “En daarnaast willen we de Tweede Kamer nogmaals oproepen de raming van het capaciteitsorgaan te volgen. Voldoende gz-psychologen lossen weliswaar het probleem in de bezetting van de crisisdienst niet op, maar dragen wel bij aan het reduceren van de wachtlijsten in de cruciale zorg,” besluit Pepers.
Lees meer over opleidingen in de ggz
-----------------------------------------------------------------------------------------
Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.
Abonneren kan direct via het inschrijfformulier, opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines.