De locatie van een hersentumor kan de oorzaak zijn van stemmingsstoornissen bij een patiënt. Dat blijkt uit een studie van Amsterdam UMC Cancer Center. Het verklaart onder meer waarom depressieve gevoelens vaker voorkomen bij mensen met een hersentumor. De onderzoekers publiceren de resultaten op 12 juli in Nature Mental Health.
Dat meldt Amsterdam UMC op haar website. Bekende verschijnselen bij patiënten met een hersentumor zijn spierzwakte en taalstoornissen. Daarnaast ervaren zij vaker depressieve gevoelens dan patiënten met andere tumoren. Opvallend genoeg zijn er ook mensen met een hersentumor bij wie juist gevoelens ontbreken die je zou verwachten.
Invloed op emoties
Het limbische deel van de hersenen staat bekend als het zoogdierenbrein. Als daar een hersentumor zit, gaat dat gepaard met stoornissen van gevoel. Dit kan verklaren waarom bij mensen met een hersentumor regelmatig sprake is van depressieve gevoelens of juist onverschilligheid. De invloed op emoties werkt bij een groeiende hersentumor waarschijnlijk anders dan bij andere hersenaandoeningen zoals een herseninfarct.
Door de inzichten uit deze studie zal de chirurg beter weten welke delen van de tumor wel of niet weg te halen. Het is niet de bedoeling van de operatie om meer tumor te verwijderen ten koste van stemmingsstoornissen.
Verder onderzoek is nodig om oorzakelijke verbanden te bevestigen en om te begrijpen hoe tumoren hersenregio’s beïnvloeden, aldus Amsterdam UMC.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.
Abonneren kan direct via het inschrijfformulier, opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines.