De topman van het inmiddels failliete Virenze, heeft begin 2017 vierhonderd hulpverleners de opdracht gegeven behandelminuten bij te schrijven in hun agenda’s van 2016. Dat schrijft Trouw, de krant baseert zich daarbij op een interne mail die het dagblad in handen heeft.
Oud-werknemers van de instelling noemen dit fraude. Wie meer behandeluren schrijft, declareert ook meer tijd bij zorgverzekeraars en gemeenten. Dat leidt niet in alle gevallen tot extra vergoeding, maar soms wel.
Extra minuten
Medewerkers kregen in januari 2017 een lijst gemaild met extra minuten bij volgens hen willekeurige patiëntnummers, variërend van 5 tot 55 minuten. Daar moesten ze binnen enkele dagen mee akkoord gaan. Dat leidde tot protest, omdat een deel van de behandelaren aangaf dat zij hun ‘productieve tijd’ (behandeltijd en patiëntenadministratie) al naar eer en geweten hadden ingevuld.
Volgens bestuurder Frans Kochen was ‘beter tijd registreren’ een eis van een externe accountant. Omdat de medewerkers van Virenze in vergelijking met andere instellingen een laag aantal productieve uren en hoog aantal niet declarabele uren hadden geschreven, werd hen gevraagd ‘nog eens goed naar de agenda te kijken’, aldus de bestuurder.
Afwentelen
Een paar behandelaren denken dat Kochen probeerde op deze manier bedrijfskosten van dat jaar die onder ‘overige uren’ vielen (met een nieuw administratiesysteem leren werken, een nieuwe manier van diagnose stellen) af te wentelen op zorgverzekeraars en gemeenten. Zelf ontkent hij dat, schrijft Trouw.
Omdat zorgverzekeraars en gemeenten behandelpakketten voor bijvoorbeeld angststoornissen voor een vaste prijs inkopen, staat de bandbreedte van het aantal behandelminuten vast.
Virenze had volgens Kochen veel pakketten van 1800 tot 3000 minuten. “Stel dat er dan 5 tot 55 minuten in tijd wordt gecorrigeerd, levert dit bij meer dan 95 procent van de behandelpakketten geen winst op”, laat de oud-bestuurder desgevraagd weten.
De voormalige ondernemingsraad van de instelling noemt de actie ‘grijs gebied’. “Je hebt een gesprek met een patiënt en daarna doe je verslaglegging, administratie, overleggen. Dat werd niet overal weggeschreven. Om dat op deze manier op te vangen, kun je zien als fraude, maar ook als een correctie”, laat een woordvoerder weten.
Volgens bestuurder Paul de Schipper van de Zeeuwse ggz-instelling Emergis is de methode op z’n minst onorthodox. “Als je ziet dat een behandelaar iets is vergeten te registreren, kan je hem daar op wijzen. Maar regelrecht voorschrijven bij welk contact er hoeveel minuten bij moeten, dat heeft de schijn wel tegen.”
Melding
Of dit inderdaad fraude betreft, wil de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) nog niet zeggen. Er is sprake van fraude als uren die niet aan patiënten besteed zijn, toch gedeclareerd worden, laat een woordvoerder weten. De zorgautoriteit behandelt de handelwijze bij Virenze als een melding en beslist binnenkort of zij een onderzoek start.
Feit is dat de zorginstelling, die ooit de eerste commerciële ggz-instelling van Nederland was, het tekort niet heeft kunnen oplossen en in december vorig jaar failliet is gegaan.
Vanaf januari 2018 heeft Virenze een doorstart gemaakt onder de vlag van de Haagse Parnassiagroep en MET GGZ uit Limburg. Ongeveer 150 werknemers hebben hun baan verloren. Er rest een schuld van minimaal 16 miljoen.
Bron: Trouw
Vond je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis maandelijkse e-magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier, of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines