Bewoners van de Schoolstraat en Thomas Ainsworth flat in Hellendoorn zitten niet te wachten op de bouw van een groot complex van de Regionale Instelling voor Beschermde Woonvormen (RIBW) Groep Overijssel op het voormalige Spoortheater-terrein. Ze vrezen dat een dergelijke concentratie van mensen met gedragsproblemen voor veel overlast in hun buurt gaat zorgen. Dat schrijft Tubantia.
Woningcorporatie Reggewoon maakte eind 2018 bekend dat er vergevorderde plannen waren voor de bouw van 53 appartementen op het al jaren braakliggende terrein op de hoek van de Schoolstraat en Parallelweg. Het gaat om drie afzonderlijke complexen met 26 RIBW-appartementen voor mensen met psychiatrische of psychisch-sociale problemen, 16 appartementen voor de JP van den Bent Stichting die mensen met een verstandelijke beperking begeleidt en 11 levensloopbestendige woningen voor huurders van Reggewoon.
Minder overlast
In een brief aan de Hellendoornse politiek schrijven de bezorgde omwonenden dat het concentreren van zoveel mensen met onder meer psychiatrische problemen en drugs- en alcoholverslaving op dezelfde plek vragen om problemen is. De tijdens een recente informatiebijeenkomst gemaakte opmerking ‘bij problemen kunt u ons altijd bellen’ is hen geheel in het verkeerde keelgat geschoten. ”Wij pleiten voor preventieve bescherming tegen overlast en niet bellen nadat er al overlast is”, schrijven ze. Ze willen minder RIBW-woningen op deze locatie en een grotere afstand tussen de nieuwe appartementen en de bestaande bebouwing.
Inkijk
De briefschrijvers klagen over de aantasting van hun privacy vanwege de geplande ruime balkons bij de RIBW-appartementen, die daardoor nog dichter bij hun woningen komen te staan. ”Wat is belangrijker, de balkonluxe voor de RIBW-cliënten of de privacy van de buurtbewoners, die blijvend met de inkijk vanaf de balkons worden geconfronteerd?”, schrijven ze.
Breder trottoir
De verontruste buurtbewoners zetten ook vraagtekens bij de toevoeging van nog eens elf huurwoningen aan de (zorg)invulling van dit terrein, waardoor alles veel massaler overkomt en de beschikbare ruimte nog krapper wordt. ”De financiële agenda van de ontwikkelaar is veel te leidend. Dat gaat ten koste van de buurt én cliënten van beide zorginstellingen”, benadrukken ze. De briefschrijvers pleiten voor een aanzienlijk breder trottoir aan hun kant van de Schoolstraat. „Dat zorgt voor meer privacy en een veilige verkeerssituatie voor wandelaars met een rollator en rolstoelgebruikers”, concluderen ze.
Bron: Han Haveman / Tubantia
Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op het gratis magazine dan iets voor jou! Abonneren kan direct via het inschrijffomulier, of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines