”Het tuchtrecht zou de kwaliteit van de zorg moeten verbeteren, maar doet op dit moment meer kwaad dan goed. Voor patiënten is het vaak teleurstellend, voor artsen leidt het tot ontmoediging en defensief gedrag. We willen komen tot een betere manier om te leren van verwijtbare fouten en patiënten daartegen beschermen.” Dat is de inzet van een petitie om het tuchtrecht te verbeteren, gestart door psychiater Menno Oosterhoff. In een week zijn bijna 700 handtekeningen opgehaald.
Op de site van de initiatiefnemers is onder andere de volgende stellingen te lezen::
”Subjectieve oordeelsvorming is geen probleem wanneer men wilt nagaan of de zorgvuldigheidsnorm in acht wordt genomen. Maar wanneer ze gebruikt wordt om de strafmaat te bepalen, werkt dit defensief handelen in de hand. Dit laatste komt de kwaliteit van de zorg niet ten goede.”
”Uit onderzoek blijkt dat veel professionals slechter functioneren na een tuchtklacht, ongeacht de uitkomst. Hierdoor gaat er een verlammende dreiging uit van het tuchtrecht. Het tuchtrecht streeft verbetering van kwaliteit van zorg na, maar dreigt het tegenovergestelde te bereiken doordat het handelingsverlegenheid bij de betrokken zorg- en hulpverleners in de hand werkt.”
”Het tuchtrecht in zijn huidige vorm is bestraffend en voldoet niet aan de gestelde doelen. Er ligt een wetsvoorstel om het aan te passen. Maar revitaliseren of een ‘update’ acht ik weinig zinvol. Een transitie naar een herstellend en lerend recht moet de weg zijn. Het woord ‘tucht’ moet in de prullenmand.”
De petitie vind je hier, op de site van de initiatiefnemers vind je meer informatie.
Lees ook het artikel van Bert Vendrik: ’Een kille, afstandelijke en bijna vijandige sfeer. De tuchtrechter tussen macht en gezag’
-----------------------------------------------------------------------------------------
Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.
Abonneren kan direct via het inschrijffomulier, Opgeven van je mailadres is voldoende.
Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines.